Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cyklisté v silničním provozu

Jižní Čechy - Jaro je obdobím, ve kterém se na vozovkách setkáváme se zvýšeným počtem cyklistů. (Hlasová schránka 974 221 116) 

O tom, že nemotorizované účastníky silničního provozu řadíme z hlediska bezpečnosti do skupiny ohrožených, není pochyb. Vždyť zranění jak cyklistů, tak i chodců při dopravních nehodách patří k nejvážnějším, mnohdy až tragickým. Vypovídají o tom i policejní statistiky. V loňském roce jsme zaznamenali v rámci Jihočeského kraje bezmála 150 dopravních nehod s účastí cyklistů, z toho v 18 případech se jednalo o děti. Při uvedeném celkovém počtu dopravních nehod byly 2 osoby usmrceny a 15 osob utrpělo těžké zranění. (V porovnání s rokem 2007 jsme zaznamenali pokles o 42 dopravních nehod.) Svoji roli při uvedeném počtu nehod sehrál i alkohol. Alkoholické nápoje před jízdou požilo bezmála 40 cyklistů.

Za I. čtvrtletí letošního roku zapříčinili cyklisté tři dopravní nehody, což je za stejné období loňského roku o 13 nehod méně. Jeden cyklista z uvedeného počtu pil před jízdou alkohol.

Policisté v této souvislosti připomínají všem cyklistům, aby vždy usedali na kolo, které je v dobrém technickém stavu. Pozornost věnujte také dostatečnému osvětlení nejenom svého jízdního kola, ale i sebe sama. Dodržujte zásady bezpečného chování na vozovce a v žádném případě neriskujte!

Chování na pozemních komunikacích má svá daná pravidla. Pokud bude dodržování těchto pravidel ještě doplněno vzájemnou tolerancí a respektem, bude dosaženo žádaného výsledku, tj. zvýšení bezpečnosti.

Za jihočeské policisty přeji všem účastníkům silničního provozu „Šťastnou cestu“!

komisař Jana Kameníková

vytisknout  e-mailem