Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cyklisté v provozu

OLOMOUCKÝ KRAJ - Cyklisté jezděte podle pravidel! 

S příchodem teplého počasí se opět do silničního provozu vrátili cyklisté. Chtěli bychom jim připomenout, aby nezapomínali dodržovat pravidla provozu na pozemních komunikacích. Zákon jim přikazuje užít k jízdě jen řádně vybavená kola. Výbava kol se dělí na povinnou a doporučenou. Do povinné výbavy patří dvě funkční na sobě nezávislé brzdy, dále odrazky vpředu bílá a vzadu červená, oranžové odrazky na pedálech a ve špicích kol. Za snížené viditelnosti musí být kolo osvětleno vpředu bílým světlem, které osvětluje vozovku a vzadu červeným světlem. Cyklista mladší 18 let musí za jízdy použít ochrannou přilbu. Dítě mladší 10 let smí na silnici jezdit pouze pod dohledem osoby starší 15 let.

Cyklisté jsou řidiči nemotorových vozidel, a proto nesmí řídit kolo po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky. Opilý cyklista navíc riskuje zavinění dopravní nehody, která může vést až k fatálním následkům. Již v letošním roce jsme za první tři měsíce šetřili čtyři dopravní nehody opilých cyklistů. Pokud policisté při kontrole cyklisty zjistí, že řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, oznámí přestupek k projednání příslušnému správnímu orgánu. V tomto případě hrozí pokuta od 2 500 korun do 20 000 korun.

V roce 2018 cyklisté zavinili 260 dopravních nehod, z toho 74 pod vlivem alkoholu. Šest cyklistů při nehodách zemřelo. Za první čtvrtletí 2019 cyklisté zapříčinili 20 dopravních nehod, při kterých byly 3 osoby těžce zraněny.

Cyklisté se nejčastěji dopouští přestupků jízdy na neosvětlených jízdních kolech za snížené viditelnosti, dále jízdy pod vlivem alkoholu, jízdy po chodníku nebo jízdy po silnici, která je souběžná s cyklostezkou. Je-li zřízen jízdní pruh nebo stezka pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.

Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. To znamená, že osoba na koloběžce musí dodržovat stejné dopravní předpisy jako cyklista.

Upozorňujeme cyklisty, že budeme provádět namátkové i cílené dopravní kontroly.

por. Mgr. Libor Hejtman
11. dubna 2019

vytisknout  e-mailem