Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Cyklisté pod vlivem alkoholu spadli z kola

KARLOVARSKO – Pod vlivem alkoholu byl i jezdec na koni. 

Alkohol nepatří za volant řidičů motorových vozidel ani za řídítka cyklistů. To však vzali o tomto víkendu na lehkou váhu dva cyklisté, kteří si vyjeli na kole v pátek dne 14. června 2019. Cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče.

V prvním případě jel na kole 72letý muž, a to v Karlových Varech po ulici Brožíkova ve směru k ulici Moskevská. Na křižovatce těchto ulic měl zastavit a z kola upadnout na zem. Policisté s mužem provedli opakovanou orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně, s nejvyšším výsledkem 1,46 promile alkoholu. Při pádu cyklisty došlo k jeho lehkému zranění, se kterým byl převezen k ošetření do nemocnice.

Krátce před 23. hodinou řídil jízdní kolo 47letý muž po ulici nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech. Za kruhovým objezdem most 1. máje nezvládl řízení zřejmě vlivem požití alkoholu a havaroval na komunikaci. Cyklista utrpěl lehké zranění a byl převezen k lékařskému ošetření do nemocnice. Vzhledem k tomu, že nebyl schopen provést po vyzvání policistů orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, byl u něj nařízen odběr krve v nemocnici.

I jezdec na zvířeti je řidič a platí pro něj stejná práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích. Muž ve věku 53 let jel v pátek dne 14. června 2019 na koni po účelové komunikaci v obci Velký Rybník. Zřejmě se plně nevěnoval řízení a z koně spadl na zem. Při tom došlo k jeho lehkému zranění, a proto byl převezen do nemocnice k ošetření. Před tím s ním ještě policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s výsledkem 0,90 promile alkoholu.

Všechny tři případy jsou nadále v šetření policistů.

PREVENCE:

• Vliv alkoholu na cyklisty je podobný jako u řidičů aut.
• Alkohol snižuje vnímání a vyhodnocování dopravní situace. Zpomaluje reakce.
• Zhoršuje se přesnost a smysl pro rovnováhu.
• Na kole pod vlivem alkoholu se zvyšuje riziko zranění sama sebe nebo dalších účastníků silničního provozu.

Jaké sankce hrozí cyklistům nebo jezdcům na zvířeti za alkohol:
• Do 1 promile je sankce od 2500 do 20 tisíc korun.
• Od 1 promile je sankce od 25 000 do 50 000 korun.
• Za odmítnutí zkoušky je sankce od 25 tisíc do 50 tisíc korun.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
17. 6. 2019

Odkazy do noveho okna

Místo DN

Místo DN 

Detailní náhled

Místo DN

Místo DN 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem