Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklisté nedostali přednost, někteří však nepřemýšleli

NÁCHODSKO – V silničním provozu je nutné předvídat 

O tom, že dopravní akce zaměřené na cyklisty jsou opravdu potřebné, svědčí i další „várka“ nehod ze čtvrtka 16.8.2012, které se staly na Náchodsku. Z celkového počtu šesti dopravních nehod se na třech z nich podíleli právě cyklisté.
 
Zbývající tři nehody se týkaly automobilů a chodce, tedy chodkyně. Lehce zranil 22letou chodkyni řidič osobního auta Volvo, který ji zřejmě přehlédl při vycouvávání z parkovacího místa na Karlově náměstí v Náchodě krátce před polednem.
 
Únava přemohla řidiče osobního vozu Felicia Combi v klesání od České Skalice na příjezdu do Náchoda. Řidič si asi na moment zdříml, když opět zvedl oči, byl už v levém pruhu, kde naštěstí zrovna nikdo nejel a mířil přímo do sloupku dopravní značky. Náraz do značky a vedlejšího stromu zázračně přežil, po odvozu a vyšetření v nemocnici na něm lékaři dokonce neshledali žádné zranění. Pouze automobil, na kterém vznikla škoda 43.000 korun, bude mít zřejmě na „odpis“.
 
Také při další nehodě zapůsobil lidský faktor, konkrétně způsob jízdy řidičky. Při půlnočním deštíku 23letá řidička Octavie nepřizpůsobila rychlost automobilu stavu mokré vozovky a ve smyku vyjela v pravotočivé zatáčce až do živého plotu a lampy veřejného osvětlení na protější straně silnice. Nehoda se stala na výjezdu z Náchoda směrem na Nové Město nad Metují na Dobenínské ulici.
 
První oznámení o nehodě s cyklistou přijali náchodští policisté před desátou hodinou dopoledne. V obci Spy havaroval na svém jízdním kole cyklista, který nezvládl po prudkém klesání jízdu na mostě a upadl. Dechová zkouška vzápětí odhalila, že velký podíl na jeho vratké jízdě měl alkoholický „doping“. Přístroj mu naměřil rovnou 1 promili alkoholu v dechu. Cyklista utrpěl lehké zranění.
 
ŽabokrkyVyžínací stroj/Foto Policie ČR
Druhá nehoda s cyklistou
byla ohlášena o čtvrt hodiny později z Žabokrk, tam se krátce po desáté cyklista střetl s vyžínacím strojem na krajnice a příkopy. Nákladní automobil, který pod zapnutým výstražnými majáky prováděl údržbu krajnice mezi Žabokrky a Velkými Petrovice potřeboval zastavit a kousek couvnout. V těsné blízkosti za ním zastavil 69letý cyklista. Při couvání však řidič pracovního stroje zřejmě cyklistu přehlédl a nacouval do něj. Nákladní automobil najel levým zadním kolem na bicykl, cyklista utrpěl lehké zranění a na bicyklu vznikla hmotná škoda ve výši 5.000 korun.
 
Poslední nahlášená čtvrteční nehoda s cyklistou se stala o půl sedmé večer v Náchodě u nádraží a tentokrát skončila cyklistovým těžkým zraněním. Řidič osobního automobilu, který chtěl odbočit vlevo do Borské ulice, pravděpodobně přehlédl 53letého cyklistu, jedoucího v protisměru od Hronova, a nedal mu přednost. Odbočovací manévr nedokončil a zastavil před jedoucím cyklistou na poslední chvíli, cyklista ale už nestihl nijak zareagovat a narazil do jeho levého rohu. Při pádu na zem si přivodil těžké zranění. Dechová zkouška ukázala, že řidiči osobního automobilu před jízdou nic nepil, v dechu cyklisty policisté naměřili 0,4 promile. Na protějším chodníku je vedena cyklostezka, kterou bohužel cyklista při jízdě nevyužil, ačkoli podle zákona by ji využít měl. Dopravní nehodu policisté i nadále vyšetřují.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
17.8.2012, 13.30 hodin
Odkazy do noveho okna

Náchod

U nádraží, přednost, TZ cyklista 

Detailní náhled

Náchod

U nádraží, přednost, TZ cyklista 

Detailní náhled

Žabokrky

Cyklista a vyžínací stroj 

Detailní náhled

Žabokrky

Cyklista a vyžínací stroj 

Detailní náhled

Žabokrky

Cyklista a vyžínací stroj 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem