Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklisté jsou ohrožený druh

NÁCHODSKO – Některé nehody však nemusí být 

Policisté na Náchodsku se stále ve velké míře setkávají s nesoustředěnými a někdy přímo i neukázněnými účastníky silničního provozu. V období uplynulých třech měsíců dopravní policie vyšetřuje prakticky téměř každý den dopravní nehody, na kterých se účastní cyklisté. V mnoha případech by stačilo zabránit zranění nebo i celé nehodě, kdyby se cyklisté více chránili či využívali pro ně zřízené cyklostezky.
 
srazena cyklistka - dvereOTEVŘENÍ DVEŘÍ SRAZILO CYKLISTKU 
Jednu z  takových nehod zaznamenali dopravní policisté v úterý 4. září 2012 po třetí hodině odpoledne v Červeném Kostelci. Řidička osobního vozu Škoda Fabia, která zastavila u pravého okraje vozovky, otevřela levé přední dveře v době, kdy auto objížděla cyklistka a srazila ji dveřmi na vozovku. Při nehodě utrpěla cyklistka lehké zranění hlavy. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu řidičky, cyklistce byla vzhledem ke zranění odebrána krev.
 
Vyšetřování nehody ještě není ukončené, ale již nyní je možno říci, že řidička osobního automobilu zřejmě porušila ustanovení zákona o vystupování a nastupování do vozidla, které praví, že nesmí ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Žena se před otevřením dveří nepřesvědčila, zda okolo nikdo nejede či nejde.
 
Cyklistka, starší 61letá paní, která objížděla stojící vůz, pravděpodobně žádné ustanovení zákona neporušila. Neměla ale bohužel při jízdě na hlavě přilbu, která mohla buď zcela eliminovat, nebo velmi zmírnit její zranění po pádu na silnici.
 
STARŠÍ CYKLISTÉ NENOSÍ PŘILBY
Policisté proto apelují na nošení přileb všemi věkovými kategoriemi, stejně tak reflexního oblečení. A dále upozorňují, že i cyklisté musí být při objíždění parkujících aut opatrní a přemýšlet, zda je jejich zvolená dráha bezpečná pro ně i ostatní účastníky silničního provozu. Při jízdě v přílišné blízkosti zaparkovaných vozidel se totiž mohou stát pro osoby uvnitř neviditelnými. Řidiči či pasažérovi může zakrýt výhled sloupek, viditelnost také ztěžuje nevýrazné oblečení bez reflexních prvků zvláště cyklistů starších ročníků. V úzké ulici pak mohou při objíždění překážky křížit dráhu protijedoucím vozidlům.
 
DOSPĚLÍ CYKLISTÉ NA CHODNÍK NEPATŘÍ
Při jízdě na kole městem se také vyplatí přemýšlet, kudy zvolit trasu. Mnozí cyklisté si zvykli využívat pro jízdu chodníky. Často přitom ani netuší, že beztrestně se může bicykl chodníkové dlažby dotknout jen, pokud na něm sedí dítě mladší 10 let nebo pokud jdou pěšky a kolo vedou vedle sebe. Stejně udiveně reagují na výtku, že nesmějí jet po přechodu pro chodce. Stává se přitom, že jen o pár metrů dále mají cyklostezku, na kterou by podle zákona měli vždy zamířit.
 
CYKLISTA, KTERÝ UJEL OD SRÁŽKY, SE DOPOUŠTÍ PŘEČINU
Cyklisté jedoucí po chodníku mnohdy vůbec nepočítají s tím, že pokud pojedou okolo budovy v blízkosti dveří, může jim vstoupit do dráhy osoba vycházející ven. Pokud cyklista od takové sražené osoby odjede, aniž se zajímá to, co s ní je, dopouští se tím přečinu ujetí z místa dopravní nehody a neposkytnutí pomoci, a tím pádem se vystavuje nebezpečí sankce peněžité i trestu odnětí svobody.
 
PODJÍŽDĚNÍ ZPRAVA NESE VELKÉ RIZIKO 
Také zákonem povolené podjíždění zprava nese s sebou pro cyklisty dost velké riziko, že vpravo odbočující řidiči jízdní kolo vedle sebe, tedy vlastně vpravo vedle spolujezdce, přehlédnou.
 
Policisté přejí všem cyklistům šťastnou cestu a vzkazují: Bezpečná jízda závisí z velké části na i vás!
 
por. Mgr. Eva Prachařová
5.9.2012, ve 12:00

vytisknout  e-mailem