Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Cyklisté jezdí bez plné výbavy kola

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Ve Starém Městě jsme kontrolovali cyklisty. 

Téměř tři desítky cyklistů včera odpoledne prošlo policejní kontrolou, na které se podílel i zástupce BESIPu. Kontrola proběhla na cyklostezce ve Starém Městě, která vede podél Baťova kanálu. Velmi málo lidí dbá na to, aby jejich kolo bylo vybaveno tak, jak to zákon ukládá. Cyklista si má kolo před jízdou zkontrolovat. Nejen jestli splňuje povinnou výbavu, ale také jeho funkčnost.

Na kole by mu neměly chybět:


 

  • dvě na sobě nezávislé funkční brzdy

  • přední bílá odrazka

  • zadní červená odrazka

  • boční odrazky na paprscích kol

  • zaslepení konců řídítek


 

Za snížené viditelnosti je cyklista povinen použít světlo jak vepředu, tak vzadu. Děti do osmnácti let by si měli zapamatovat, že když jedou na kole, musí mít vždy na hlavě přilbu! A to se týká i při jízdě na krátkou vzdálenost!

V případě, že kolo nebude splňovat podmínky povinné výbavy, hrozí cyklistovi pokuta až 2 000 Kč. Ve správním řízení je to od 1 500 – 2 500 Kč. U dětí do osmnácti let za chybějící přilbu, je pokuta stejná, jako za povinnou výbavu a to až 2 000 Kč.


 

Včerejší kontrola cyklistů proběhla v preventivním duchu. Těm, kterým na kole chyběl některý z povinných prvků, od nás nedostali pokutu, ale naopak byli obdarováni buďto reflexní páskou, nebo reflexními tyčinkami. Také byli upozorněni na to, aby si co nejdříve povinnou výbavu doplnili. Tak tomu ale nebude vždy. Abyste se vyhnuli pokutě, raději si svá kola překontrolujte!

 

18. srpna 2014, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem