Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cyklisté a bezpečnost v dopravě

OLOMOUCKÝ KRAJ - Cyklisté a letní sezóna  

S pěkným počasím se zvyšuje počet cyklistů na silnicích. Proto zde máme několik upozornění pro ně i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Tam, kde jsou zřízeny cyklostezky, je povinností cyklistů je používat!
Cyklostezka, je určena pro cyklisty a chodci ji mohou využívat pouze při obcházení nebo vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty, při tom nesmí ohrozit cyklisty, kteří jedou ve svém pruhu. Cyklostezku mohou používat i osoby pohybující se na kolečkových bruslích, koloběžkách a čtyřkolkách.  
Při různých dopravně bezpečnostních akcích se policie zaměřuje nejen na řidiče, ale velkou pozornost věnuje i cyklistům, vybavení jejich kol a hlavně dodržování dopravních předpisů.
Za řidiče se považuje i účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí nemotorové vozidlo, tedy i cyklista. Vztahují se na něj předpisy jako na řidiče motorového vozidla. Na tuto skutečnost cyklisté často zapomínají a vyžadují od řidičů přednost na cyklistických přechodech, což zákon řidičům neukládá. Mohlo by tak z neznalosti zákona dojít k vážným dopravním nehodám nebo i osobním kolizím.
Pokud je účastníkem dopravní nehody cyklista, následky bývají vážné. Proto tímto policie upozorňuje cyklisty, aby si před jízdou zopakovali pravidla silničního provozu, křižovatky, přednosti v jízdě, dále, že cyklisté musí jezdit jen jednotlivě za sebou a ne vedle sebe.
Děti do 18 let musí jezdit na kole s ochrannou přilbou, je doporučená i pro dospělé. Do 10 let nesmí děti jezdit na kole samy po silnici. Dále na běžném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou, pouze pokud je kolo vybaveno pomocným sedadlem  může  osoba  starší 15 let  vést  dítě  mladší 7 let. Toto sedadlo musí být připevněno na rám kola a opatřeno pevnými podpěrami pro nohy dítěte.

Mezi povinnou výbavu každého jízdního kola patří:
Bílá odrazka na přední části kola a červená na zadní části kola. Dále na kolo patří oranžové odrazky na pedály a na špice kol.  Tyto odrazky mohou nahradit odrazové materiály umístěné na oděvu či obuvi cyklisty. Vždy však musí být dobře viditelné.
Za snížené viditelnosti ještě vepředu bílé světlo a vzadu červené světlo nebo blikačka. Osvětlení může být připevněné i na batohu nebo na čele cyklisty. Podmínka však je, že musí být cyklista již z dálky vidět!
Důležité jsou i dvě funkční, na sobě nezávislé brzdy, přední a zadní.
Volné konce trubice řidítek nebo páček brzd musí být zaslepeny nebo hrany obaleny.
Dále by si měl cyklista před zahájením cyklistické sezóny zkontrolovat pneumatiky a ráfky kol. Poškození nebo deformace mohou narušovat bezpečnost jízdy.
Zda má cyklista blatníky nebo kryt řetězu záleží na jeho zvážení.
Další podmínka u cyklistů mladších osmnácti let je cyklistická přilba. Přilba je doporučená i pro ostatní cyklisty, hlavně pro ty, kteří jezdí denně. Hlava je totiž při nehodě jednou z nejzranitelnějších částí těla.

Z kontrol vyplývá, že mnoho cyklistů využívá ke zvýšení své bezpečnosti reflexní vesty nebo jiné reflexní pásky na oděvech. Jedná se o velmi pozitivní zjištění, ale i přes tyto doplňky je osvětlení kola za snížené viditelnosti povinné!

Za první pololetí roku 2015 došlo na silnicích Olomouckého kraje k 127 dopravním nehodám cyklistů, z toho bylo 5 nehod dětí a 5 osob se smrtelně zranilo. V roce 2014 to bylo 125 nehod cyklistů, z toho 12 dětí a zemřel jeden cyklista.
Celkem v letošním roce došlo na území kraje ke 2239 dopravním nehodám, při kterých zemřelo 22 osob, loni za stejné období to bylo 2031 nehod a na silnicích zemřelo 14 osob.

Ve čtvrtek 16. 7. 2015 dopoledne se policisté zaměřili na kontrolu cyklistů na Prostějovsku. Oslovili celkem 57 cyklistů. Při kontrolách vybavení dopravního prostředku bylo pouze 23 cyklistů, kteří měli vše v pořádku, i dospělí cyklisté měli doporučenou cyklistickou přilbu. U čtyř cyklistů do 18 let bohužel tento ochranný prvek chyběl. Policisté tyto přestupky vyřešili domluvou.
Dle poznatků se dají cyklisté rozdělit na dvě skupiny. V jedné jsou osoby, které cyklistiku berou jako rekreační sport a ti mají kola vybavená a jezdí i s ochrannou přilbou. Do druhé skupiny patří cyklisté, kteří kolo používají jako dopravní prostředek, který je přepraví z místa na místo (na nákup, na úřad, na návštěvu do vedlejší obce apod.) Cyklisté svá kola mají často ve špatném technickém stavu, a co se týká vybavenosti, ta je minimální. Bohužel tito cyklisté se často stávají účastníky nehod.
V současných horkých dnech musí cyklista hlavně pamatovat na svůj zdravotní stav a fyzickou kondici. Přetěžování organismu může také být jednou z příčin nehody.
Někteří podcení své síly nebo zdravotní stav, jiní se na jízdu posilní alkoholem a pak nedokáží správně reagovat na vzniklou situaci a dochází k nehodám. Ne všechny nehody, které se v letošním roce staly na našich silnicích, jsou zaviněny kontaktem mezi cyklistou a autem.
Mezi nešvary cyklistů při jízdě na kole patří například kličkování mezi stojícími auty, nesprávné předjíždění a odbočování do druhého jízdního pruhu, nebezpečná a rychlá jízda, nedání přednosti při vjíždění na hlavní silnici, jízda dvou cyklistů vedle sebe, nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi sebou, přecenění svých možností, jízda bez cyklistické přilby, nesprávné nebo vůbec žádné osvětlení kola za snížené viditelnosti, špatný technický stav kola a v neposlední řadě je zde také alkohol. Cyklista je také účastníkem silničního provozu a platí pro něj zákaz požívání alkoholu před jízdou i během jízdy.  

Viz případy, které jsme již zveřejnili:

K pádu z kola mu dopomohl alkohol
V pondělí 13. 7. 2015v odpoledních hodinách jel 42letý cyklista na jízdním kole v obci Brodek u Přerova. Při sjíždění z obrubníku ohraničující parkoviště na ulici 9. Května nezvládl řízení a z kola spadl. Z místa havárie byl převezen do přerovské nemocnice, kde lékař zjistil, že si způsobil lehké zranění. Dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 3,7 promile alkoholu v dechu.

Nehoda na cyklostezce
Poslední pondělí v červnu jel osmatřicetiletý cyklista po cyklostezce od Černovíra na Hlušovice. Za nadjezdem nad železniční tratí Olomouc-Praha odbočil vlevo na cyklostezku ve směru na Hlušovice. Pravděpodobně přejel do protisměru a přes hustou vegetaci neviděl protijedoucího dvanáctiletého cyklistu, který jel po cyklostezce od Hlušovic. Mezi cyklisty došlo k čelnímu střetu a pádu na vozovku. Oba byli se zraněním převezeni do FN Olomouc. Tentokrát byla zkouška na alkohol negativní.

Nezvládl motokolo
Dne 26. 6. 2015 před jednadvacátou hodinou v Horním Štěpánově došlo k dopravní nehodě cyklisty. Šestadvacetiletý muž z Prostějova jel na motokole od obce Skřípov, kdy nepřizpůsobil rychlost jízdy, vyjel mimo komunikaci, kde narazil do zábradlí. Cyklista upadl, ztratil vědomí a zůstal ležet na zemi. Místními občany byla přivolána záchranná služba, která muže v bezvědomí a s těžkým zraněním převezla do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Přepadl přes řídítka
Dne 27. 6. 2015 kolem devatenácté hodiny došlo k tragické dopravní nehodě cyklisty. Šestačtyřicetiletý muž z Prostějova jel na elektrokole od obce Stínava, kdy v obci Vícov nepřizpůsobil rychlost jízdy a při průjezdu levotočivé zatáčky najel na štěrk, dostal smyk a přepadl přes řídítka na zem, kde zůstal ležet. Na místě nehody se nacházeli tři svědci, dva muži a jedna žena, kteří zraněnému muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranné služby. Cyklista utrpěl vážná zranění, kterým během převozu do nemocnice podlehl.

Srážka malé cyklistky s nákladním automobilem
Veliké štěstí v neštěstí měla sedmiletá cyklistka 2. července před čtvrtou hodinou odpolední v obci Dubany. Při jízdě na jízdním kole nedala při vjíždění na hlavní pozemní komunikaci přednost nákladnímu automobilu a narazila do jeho zadního kola. Dívenka po nárazu upadla na komunikaci a způsobila si lehká zranění, se kterými byla převezena k ošetření do prostějovské nemocnice. Kromě uvedeného nedání přednosti v jízdě porušila dívenka zákon o provozu na pozemních komunikacích i tím, že při jízdě neměla na hlavě nasazenou ochrannou přilbu a jako osoba mladší deseti let po silnici jela bez doprovodu osoby starší patnácti let.

Dopravní nehoda s mladou cyklistkou
Dne 15. července krátce před šestou hodinou ranní jel šedesátiletý řidič vozidla značky Toyota po Okružní ulici v Prostějově. Na kruhovém objezdu na křižovatce s ulicí Určickou z dosud přesně nezjištěných příčin, narazil do zadního kola před ním jedoucí patnáctileté cyklistky. Cyklistka upadla a dle předběžného šetření utrpěla lehké zranění. Alkohol byl na místě vyloučen dechovými zkouškami.

kpt. Mgr. Marta Vlachová
17. 7. 2015 

vytisknout  e-mailem