Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cyklista vjel na přechodu pod auto

NÁCHODSKO – Nadýchal 0,8 promile. 

Dopravní policisté vyšetřují střet cyklisty a osobního automobilu, k němuž došlo v pondělí 4. 6. 2018 ve 22.40 v Náchodě na přechodu pro chodce na Českoskalické ulici. Nehoda naštěstí skončila pouze rozbitým zpětným zrcátkem, pošramoceným kolem automobilu a otřeseným, ale nijak nezraněným cyklistou. Ten měl opravdu velké štěstí, protože nejen, že přejížděl přes přechod pro chodce, aniž by sesedl z kola, ale provedená dechová zkouška navíc v jeho dechu odhalila alkohol.

Šedesátiletý cyklista, který jel směrem od centra města v místech Na Rybárně, zabočil vlevo a přejížděl přes přechod pro chodce na levou stranu komunikace. Přitom zřejmě přehlédl ve směru od centra jedoucí vůz Citroen Jumper a vjel mu před auto. Řidič dodávky ve snaze zabránit střetu strhnul řízení vlevo na ochranný ostrůvek a přitom si poškodil levý disk a pneumatiku. Střetu s cyklistou se ale zcela nevyhnul a pravým zpětným zrcátkem jej srazil na vozovku. Při nehodě došlo ke hmotné škodě na vozidle a jízdním kole v celkové výši 21.000 korun. Cyklista byl převezen na vyšetření do nemocnice a následně byl bez zranění propuštěn domů. Odborná dechová zkouška, které se podrobil ještě před převozem na vyšetření, odhalila v jeho dechu 0,8 promile alkoholu. Řidič citroenu měl dechovou zkoušku na alkohol negativní.

Dopravní policisté nehodou dále vyšetřují. Na závěr připomínají, že i cyklisté jsou účastníci silničního provozu a musí dodržovat pravidla silničního provozu. Například, pokud není instalován přejezd pro cyklisty, musí cyklista při překonávání silnice po přechodu pro chodce sestoupit z kola a přejít jako chodec vedoucí kolo. Jinak je cyklista brán jako řidič nemotorového vozidla a při vjetí do silnice musí dávat ostatním jedoucím vozidlům přednost v jízdě. Stejně tak nesmí cyklista jet na jízdním kole pod vlivem alkoholu.

Další informace můžete získat zde Víte, jak se správně pohybovat na jízdním kole?

por. Mgr. Eva Prachařová,
5.6.2018 v 15.15 hodin

Odkazy do noveho okna

Náchod 4.6.2018

DN cyklista na přechodu 

Detailní náhled

Náchod 4.6.2018

DN cyklista na přechodu 

Detailní náhled

Náchod 4.6.2018

DN cyklista na přechodu 

Detailní náhled

Náchod 4.6.2018

DN cyklista na přechodu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem