Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cvičení ZÓNA 2019 ukončeno

Jihočeští policisté hodnotí velmi pozitivně proběhlé cvičení, prověřili si několik nových postupů. 

Od pondělí 10. do středy 12. června se cvičení zúčastnilo přes 1 500 lidí z 20 orgánů a organizací. Na programu bylo například ukrytí osob, evakuace, práce v přijímacích střediscích, průchod dekontaminační linkou, poskytování neodkladné zdravotní péče, videokonference mezi krajským úřadem, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a ministerstvem vnitra či radiační kontrola okolí jaderné elektrárny. Neméně důležitá byla rovněž zkouška spojení a vzájemné komunikace. „Krizový štáb Jihočeského kraje i ostatní cvičící prověřili svou připravenost. Všechny úkoly a rozehrané mimořádné situace spojené s přijímáním ochranných opatření i řešení fiktivní radiační havárie zvládli. Za což zasluhují pochvalu. Zároveň je to pro všechny kvalitní příprava pro řešení jakékoli krizové situace,“ uvedla Spálenková.

Průběh cvičení kvitovala s povděkem i hejtmanka Ivana Stráská, coby předsedkyně krizového štábu kraje. „Jedná se o názorný příklad prevence, abychom byli schopni čelit případným krizovým situacím na jihu Čech. Proto chceme a musíme mít nastavené mechanismy. Chtěla bych poděkovat všem zúčastněným za jejich zodpovědný a profesionální přístup,“ řekla hejtmanka a připomněla, že při obdobně rozsáhlém cvičení Blackout 2017 se řešil rozsáhlý výpadek elektrického proudu.

V Jihočeském kraji se cvičení ZÓNA koná již od roku 2002 a letos to bylo již popáté. Konkrétně se do něj zapojilo: Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru v České republice, v roli řídícího cvičení. Cvičícími pak byly Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Jihočeský kraj, Jaderné elektrárna Temelín, Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Policie České republiky Jihočeského kraje, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Armáda České republiky, města České Budějovice, Písek a Strakonice, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj a neziskové organizace.

V Jaderné elektrárně Temelín se do cvičení ZÓNA 2019 zapojila tisícovka lidí. Byl svolán havarijní štáb elektrárny, došlo k ukrytí osob v areálu elektrárny a přímo v terénu si své úkoly procvičila i radiační monitorovací skupina. Vedení elektrárny je s průběhem cvičení spokojeno. „Pro nás šlo o standardní cvičení, v rámci elektrárny Temelín takto cvičíme každý rok. Každopádně důležité bylo prověřit souhru a komunikaci mezi jednotlivými účastníky. A v tomto směru cvičení splnilo svůj účel,“ konstatoval Roman Havlín, ředitel bezpečnosti jaderných elektráren ČEZ.

„Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, jako zpracovatel Vnějšího havarijního plánu JE Temelín, oceňuje provedení cvičení, které prověřuje reálnost naplánovaných činností. Cvičení ZÓNA 2019 prověřilo práci hasičů při evakuaci obyvatel v důsledku simulované radiační havárie v jednotlivých přijímacích střediscích a místech nouzového ubytování, v krizových štábech ORP, Krizovém štábu Jihočeského kraje nebo Štábu HZS Jihočeského kraje. Prakticky byla prověřena spolupráce jihočeských hasičů s Policií ČR při reálném vstupu do uzavřené oblasti a zajištění osobní dozimetrické kontroly,“ uvedl náměstek ředitele HZS JčK Zdeněk Kala.

Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka poděkoval všem za příkladné plnění úkolů, které přineslo cvičení ZÓNA 2019. „Cvičení se přímo zúčastnilo zhruba padesát policistů. Zapojili se také kolegové z policejního prezídia, Brna i Vysočiny. Někdo měl roli rozhodčího, další byli pozorovatelé. Hlavním úkolem pro policisty bylo vyzkoušet a prověřit nový systém činnosti hlídek na kontrolních místech vstupu a výstupu pro osoby i techniku. Poprvé se vyzkoušela také dekontaminace zbraní a prakticky se prověřila dozimetrická kontrola policistů. Vystřídané hlídky policistů procházeli dekontaminační linkou, kterou připravili příslušníci armády,“ přiblížil Procházka.

V rámci cvičení ZÓNA 2019 si jihočeští záchranáři na regionální úrovni procvičili úkoly související s ochranou obyvatelstva na přijímacích střediscích v Písku a Strakonicích a poskytování neodkladné zdravotní péče evakuovaným osobám. Na krajské úrovni se zástupci vedení organizace a úseku krizové připravenosti podíleli na činnosti Krizového štábu Jihočeského kraje. Ředitel ZZS JčK Marek Slabý možnost procvičit součinnost krizových štábů a složek IZS uvítal. „Jsem rád, že jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému JčK spolu umí komunikovat. Na radiační havárii, byť jakkoliv nepravděpodobnou, musíme být pečlivě připraveni. Přeji nám všem, abychom nemuseli takovou událost reálně řešit,“ dodal Slabý.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

17. června 2019

Odkazy do noveho okna

1 IMG_1084

1 IMG_1084 

Detailní náhled

2 IMG_1092

2 IMG_1092 

Detailní náhled

3 IMG_1109

3 IMG_1109 

Detailní náhled

4 IMG_1121

4 IMG_1121 

Detailní náhled

5 IMG_1142

5 IMG_1142 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem