Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cvičení v příhraničí

KRAJ/RYCHNOVSKO – V momentě vyhlášení cvičného pátrání kolegové na druhé straně okresu zahájili to skutečné. 

Vstup ČR do Schengenu s sebou přinesl spoustu nových možností pro rozvoj policejní spolupráce. Jednou z takových činností je tzv. přeshraniční pátrání. V rámci trvalé spolupráce mezi českými a polskými policisty se v těchto dnech uskutečnilo právě cvičení na téma pátrací akce. Jednalo se o situaci, při které bylo nahlášeno pohřešování osoby a policisté obou států po ní zahájili pátrání.

Úkolem společného cvičení realizovaného v rámci mikroprojektu „ Pomáhat a chránit – policie pro obyvatele a turisty na horských stezkách a lesních cestách“ spolufinancovaného z prostředků Evropské unie, mělo prověřit praktickou činnost hlídek, řídících štábů, společného česko-polského pracoviště Kudowa Zdrój a operačních středisek policejních sborů České a Polské republiky při organizování přeshraničního pátrání po pohřešované osobě ohrožené na životě a zdraví ve volném přírodním horském terénu. A zároveň ověřit možnosti vzájemného dorozumění a možnosti spojení.

Na základě předem připraveného scénáře, bylo přijato oznámení o pohřešování polského turisty, který se nevrátil z výletu do hotelu v Zielenci. Na základě zjištěných informací se rozeběhlo pátrání i na české straně v katastru obce Olešnice v Orlických horách. Dvě desítky policistů včetně 10 služebních psů začaly prohledávat přidělené sektory. Při pátrání psovodi využili pořízené vybavení (zejména GPS obojky pro psy a termovize). Turista byl nalezen vpodvečer na polské straně.

Shodou okolností bylo ve stejnou dobu na druhé straně okresu poblíž Potštejna nahlášeno skutečné pohřešování houbařky. Operační důstojník na místo okamžitě vyslal policejní hlídku, která ženu do 30 minut našla.

Cvičení velmi dobře prověřilo možnosti vzájemné komunikace a koordinace společného postupu zúčastněných složek. Úkolem bylo odhalit případná slabá místa, na kterých je potřeba zapracovat. Nebylo určitě poslední prověrkou možností vzájemné spolupráce mezi PČR a Polskou policií.

por. Mgr. Lucie Konečná
13.10.2022, 09:00hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem