Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Cvičení SAFEGUARD

Jihočeský kraj - Příští týden proběhne společné cvičení SAFEGUARD se zapojením armády, policie a jaderné elektrárny... 

Tři stovky vojáků, policistů, zástupců ČEZ a ČEPS budou od středy 20. do pátka 22. března cvičit ochranu Jaderné elektrárny Temelín při teroristické hrozbě. V rámci cvičení Safeguard Temelín 2019 se zaměří především na odvrácení vzdušného útoku a monitorování nepřítele. Cvičení vyvrcholí v pátek 22. března praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne.

Vojáci začnou své jednotky a techniku k jihočeské jaderné elektrárně přesouvat v úterý 19. března. V dopoledních hodinách dorazí vojáci pěších rot Aktivní zálohy Armády ČR z Krajských vojenských velitelství České Budějovice a Pardubice. Obě roty se budou přesouvat z Vojenského újezdu Boletice, kde budou cvičit od pátku 15. března. „Celkem tady bude na 110 záložníků z Pardubického a Jihočeského kraje. Je to poprvé v historii těchto cvičení, kdy se na ochraně Jaderné elektrárny Temelín budou podílet dvě roty ze dvou různých krajů. Vojáci zřídí dvě kontrolně propouštěcí místa na účelových komunikacích směřujících do elektrárny a ochranu prvku kritické infrastruktury státu budou cvičit také u rozvodné stanice Kočín,“ představil úlohu aktivních záloh Miroslav Lyga, mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice.

Během úterního odpoledne dorazí také 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. K elektrárně přiveze například zařízení pro odpalování raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. „Naším hlavním úkolem je chránit vzdušný prostor. V okamžiku, kdy je aktivován Národní posilový systém protivzdušné obrany České republiky, se naši vojáci přesouvají k elektrárně. V nadcházejících dnech si zde opětovně procvičíme zaujetí postavení, odvrácení útoku ze vzduchu i komunikaci s ostatními složkami,“ uvedla Jana Samcová, tisková mluvčí 25. protiletadlového pluku Strakonice.

Cvičit bude i policie, která má svoji speciální jednotku trvale přítomnu u elektrárny. „Přesuny techniky se nás nebudou týkat. Do cvičení se však velmi aktivně zapojí naše speciální, respektive zásahová jednotka, kterou doplní policisté eskortního oddělení. Novinkou letošního roku je i jistý prvek sledování. V rozehře cvičení totiž hraje svoji roli i služba kriminální policie,“ konstatoval k zapojení policie její mluvčí Jiří Matzner.

Do cvičení, které se uskuteční mimo areál temelínské elektrárny, se zapojí i ČEZ. „Cvičit bude kompletně celá ostraha a bezpečnostní opatření bude přijímat i havarijní štáb elektrárny. Celkově půjde přibližně o stovku lidí,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí elektrárny Temelín.

Už v základním režimu patří Temelín k nejpřísněji střeženým subjektům v zemi. Má vlastní systém fyzické ochrany, který zahrnuje technické a organizační bariéry a několik desítek pracovníků bezpečnostní agentury. Vedle toho se na ochraně elektrárny nepřetržitě podílí policie i armáda. Pokud by Vláda vyhlásila mimořádná bezpečnostní opatření, tak celý systém by se ještě zpřísnil. A tato spolupráce se bude procvičovat,“ doplnil Sviták.

Cvičení Safeguard proběhne rovněž na elektrické stanici Kočín společnosti ČEPS, kde bude ve spolupráci s Armádou ČR prověřena připravenost fyzické ochrany objektů provozovatele české přenosové soustavy.

Program pro média:

Pátek 22.3.

10:30                         sraz novinářů před hlavní administrativní budovou elektrárny a následný společný přesun na místo praktické ukázky

11:00 – 11:15            tiskový brífink za účasti představitelů Armády ČR, Policie ČR a společnosti ČEZ

11:15 – 12:45            praktická ukázka – zásah proti podezřelým osobám a letadlu směřujícímu na elektrárnu, prohlídky stanovišť
 

Kontakty pro média:

25. protiletadlový pluk Strakonice      KVV České Budějovice
Jana Samcová                                        Miroslav Lyga
602 157 175                                            702 000 364                            

Policie ČR                                              Jaderná elektrárna Temelín
Jiří Matzner                                             Marek Sviták
602 626 872                                            606 635 694

vytisknout  e-mailem