Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cvičení SAFEGUARD 2018

KRAJ VYSOČINA: Cvičení vyvrcholí ve čtvrtek společnými ukázkami 

Od úterý 18. září  bude v okolí Jaderné elektrárny Dukovany probíhat čtyřdenní cvičení Safeguard, jehož cílem je prověřit připravenost k zajištění vnější ochrany jednoho z nejstřeženějších objektů v zemi. Vedle příslušníků Armády České republiky, Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany se do cvičení letos poprvé zapojí i Hasičský záchranný sbor České republiky. V rámci letošního cvičení bude k vidění obrněný vůz Pandur II 8X8, přelet bojových vrtulníků Mi – 24 i hasičská zásahová technika.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina představí v rámci cvičení také moderní techniku a některá specializovaná vozidla určená pro výkon služby na odboru služby dopravní policie, odboru cizinecké policie, pořádkové policie a službě kriminální policie a vyšetřování. Bude se jednat o speciální monitorovací vozidlo, vozidlo pro kontrolu kamionové dopravy, vozidlo cizinecké policie vybavené speciální technikou umožňující odhalit padělky dokladů a vozidlo, se kterým pracuje v terénu na místě činu kriminalistický technik.

Cvičení je připraveno v souladu s doporučením Evropské komise a programu zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení a navazuje na obdobná cvičení v minulosti - SAFEGUARD 2016 v JE Dukovany a v roce 2017 v JE Temelín.

Za Armádu ČR se do výcviku zapojí příslušníci pěší roty aktivní zálohy při Krajském vojenském velitelství Jihlava společně s vojáky Krajského vojenského velitelství Jihlava, dále vojáci 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec, vojenské policie a 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Součinnost jim poskytnou policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina a pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany.

Cvičení vyvrcholí ve čtvrtek 20. září 2018 dynamickými ukázkami, při kterých budou vojáci, policisté a hasiči reagovat na různé varianty simulovaného napadení jaderné elektrárny. V rámci nácviků a při prezentaci ukázek budou slyšitelné zvukové projevy, na které není nutno reagovat. V celém průběhu cvičení se nepředpokládá žádné omezení pohybu obyvatel.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

18. září 2018

vytisknout  e-mailem