Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení na státní hranici se Slovenskem

Součinnostní cvičení se uskuteční 27. září. 

Námětem součinnostního cvičení Policie ČR, Armády ČR a Celní správy je znovuzavedení kontrol na státní hranici se Slovenskem a to na základě fiktivního rozhodnutí Vlády ČR o znovuzavedení kontrol na státní hranici. Cvičen bude první, nejpřísnější stupeň zavedení kontrol, který se bude týkat celkem 251 km státní hranice a 16 hraničních přechodů se Slovenskem, včetně zelené státní hranice. Cílem je především prověřit komunikaci, systém velení, řízení a koordinaci jednotlivých složek, jejich aktivaci, přesunové trasy, logistiku a časování jednotlivých činností. Samotné cvičení by však nemělo zásadním způsobem omezit silniční ani železniční dopravu.

 

Do součinnostního cvičení se zapojí téměř 300 policistů, více než 140 vojáků Armády ČR a 30 celníků.

 

Konkrétní informace k samotnému cvičení poskytneme na tiskovém brífinku v den zahájení cvičení, a tedy v úterý 27. 9. 2016 v 8:00 hodin v budově Policejního prezidia ČR, Strojnická 27, Praha 7. Tiskového brífinku se zúčastní policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, ředitel cizinecké policie plk. Milan Majer, první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun a zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel plk. Lumír Šatran.

 

Mimo zmíněnou hlavní část cvičení ve stejný den uskutečníme zároveň cvičení Policie ČR na státní hranici s Rakouskem a SRN. Zde půjde o namátkové kontroly s cílem zachytit případnou nelegální zpětnou migraci na území ČR z vybraných azylových zařízení na německé a rakouské straně, která jsou v blízkosti státní hranice s Českou republikou. Zúčastní se cca 100 policistů.

 

26. září 2016
kpt. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem