Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Cvičení na Orlíku simulovalo útok na elektrárnu

KRAJ - Další z tematických dlouhodobě plánovaných cvičení v rámci výcviku policistů se uskutečnilo na Orlíku. 

Krátce po třetí hodině odpoledne ve středu 19. listopadu pracovník elektrárny Orlík oznámil na linku 158 vniknutí nepovolené osoby do prostor největší české klasické vodní elektrárny. Vniknutí do objektu bylo simulováno a mělo prověřit akceschopnost a komunikaci jednotlivých složek.  Policisté územního odboru Příbram a policisté obvodního oddělení Milín byli na místě jen několik minut po oznámení této skutečnosti na linku 158. Následně byla na místo přivolána také zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. Policisté zařazeni na tomto speciálním útvaru policie opět prokázali svoji zdatnost. Komunikace probíhala se všemi dalšími zainteresovanými subjekty. Souhra obsluhy elektrárny, havarijního štábu, bezpečností agentury a policie bylo bezproblémové. Policisté zásahové jednotky po prohledání útrob elektrárny „pachatele“ zadrželi.

„Havarijní cvičení na vodní elektrárně Orlík prověřilo velmi dobrou koordinaci všech účastníků subjektů při simulované mimořádné události. Důležité poznatky a zjištění, které z dnešního havarijního cvičení vyplynuly, budou následně prominuty do příslušné dokumentace Havarijního plánování, „ shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenosti ČEZ, a.s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijního cvičení na klasických a vodních elektrárnách.

Za policii zhodnotil cvičení plk. Ing, Ondřej Smotlacha, zástupce vedoucího územního odboru Příbram, který byl velitelem tohoto cvičení. I z jeho úst zazněla pozitivní slova směrem ke spolupráci a celkovému průběhu cvičení.

Policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje se v rámci výcviku zúčastňují cvičení v rámci svých územních odborů a to s různým tematickým zaměřením jako například cvičení Ebola, ptačí chřipka, aktivní útočník, havárie letadla, požáry nemocnic, domovů seniorů apod.. I tento výcvik byl součástí dlouhodobě plánovaných akcí v rámci výcviku policistů jednotlivých útvarů. Cílem je, abychom byli připraveni zasáhnout v případě reálné situace a co nejvíce eliminovat počty zraněných, mrtvých a také co nejvíce zmírnit škody na majetku a pachatele v co nejkratší době zadržet.

 

mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí 
KŘ P ČR Středočeského kraje
20. listopadu 2015

Odkazy do noveho okna

cvičení Orlík (1)

cvičení Orlík (1) 

Detailní náhled

cvičení Orlík (2)

cvičení Orlík (2) 

Detailní náhled

cvičení Orlík (3)

cvičení Orlík (3) 

Detailní náhled

cvičení Orlík (4)

cvičení Orlík (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem