Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cvičení MILENA 2010

Velitelsko – štábní cvičení prověřilo spolupráci polských a českých policistů v příhraničí 

     Včera, v odpoledních hodinách na hraničním přechodu Bohumín Chalupki, proběhlo velitelsko štábní cvičení MILENA 2010. Cvičení prověřilo spolupráci polských a českých policistů ve smyslu předávání informací o přeshraničním pronásledování a organizaci činností v rámci přeshraniční spolupráce mezi oběma republikami. Ověřilo činnost společného pracoviště Policie ČR a Policie Polské republiky, příslušných operačních středisek, mobilního monitorovacího centra a v neposlední řadě práci vyjednávacího týmu.
    
Scénář:
     Do nemocnice na české straně se dostavil muž a žena (muž hovořil polsky, žena česky), kteří chtěli ošetřit dvanáctiměsíční holčičku s bodnořezným poraněním na hrudníku. Při nutné hospitalizaci dítěte žena společně s mužem dítě lékařům násilím odebírají a z nemocnice odjíždí. Lékař skutečnost oznámil na linku 158 s uvedením typu a registrační značky vozidla, ve kterém odjeli. Vyslaná hlídka zaregistruje podezřelé vozidlo i s posádkou.
1 Uzávěra místa
     Následují typické policejní činnosti pronásledování vozidla s cílem jej zadržet a to ve směru na Polskou republiku, přes hraniční přechod Marklovice, kde pokračuje přeshraniční pronásledování. Vozidlo se zastavilo na území Polské republiky na hraničním přechodě Bohumín Chalupki před zastavovacím pásem. Následovalo vyjednávání česko-polského týmu vyjednávačů. Žena nakonec dítě odevzdává do péče lékařů a sama se vzdává. O několik minut později se vzdává i muž.
 
      Cvičení se účastnili vedoucí představitelé Krajského ředitelství policie v Katovicích (PL), v čele s ředitelem nadinsp. Dariuszem Bielem a vedení Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, v čele s ředitelem plk. Mgr. Tomášem Tuhým. Komentář praktické ukázky blokování spojeného s přeshraničním pronásledováním, jakož i vyjednávání vedli asp. szt Adam Lidner za polskou stranu a komisař por. Mgr. Štěpán Klen za českou stranu.
 
Fotogalerie zde.
 
Další informace k mobilnímu a monitorovacímu centru naleznete na:
http://www.policie.cz/clanek/mobilni-monitorovaci-centrum.aspx

Dalšlí informace k vyjednávačům naleznete na:
http://www.policie.cz/clanek/policejni-vyjednavaci-zachranuji-zivoty.aspx
 
 
por. Bc. Darina Majková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Ostrava 26. března 2010

vytisknout  e-mailem