Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení k ochraně státní hranice

Společné cvičení příslušníků Policie ČR a Armády ČR se uskuteční 30. září. 

Součinnostní cvičení s námětem praktické realizace rozhodnutí vlády ČR o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic s Rakouskou republikou má především za cíl prověřit připravenost Policie ČR k plnění úkolů v součinnosti s Armádou ČR v této souvislosti. V neposlední řadě je také cílem prověřit funkčnost existujících typových plánů, systému velení a spojení, detekovat, analyzovat a odstranit případné zjištěné nedostatky.

„Chceme být maximálně připraveni pro případnou rychlou reakci na rozhodnutí o znovuzavedení hraničních kontrol. Neustále sledujeme dění v zahraničí a v případě vyhrocení situace budeme chránit bezpečnost a zájmy občanů České republiky,“ uvedl ke cvičení policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

K naplnění cílů cvičení byla zvolena modelová situace spočívající ve změně hlavní migrační trasy přes území České republiky. Následuje fiktivní rozhodnutí Vlády ČR, v rámci tohoto cvičení, o nezbytnosti znovuzavedení kontrol na státní hranici s Rakouskou republikou, která čítá 464 km a nachází se na ní 20 míst bývalých hraničních přechodů.

Cvičení se zúčastní téměř 500 příslušníků Policie ČR a 300 vojáků Armády ČR.

„K přípravě cvičení jsme přistoupili s plnou odpovědností. Kromě zmiňovaných 300 vojáků v terénu se do něj zapojí také příslušníci Společného operačního centra Ministerstva obrany a Krajských vojenských velitelství Brno a České Budějovice, kteří se budou podílet na koordinaci vyčleněných sil a prostředků Armády ČR,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Konkrétní informace ke cvičení poskytne vedení Policie České republiky zítra, tj. 30. září 2015 v 8:00 v budově Policejního prezidia ČR, Strojnická 27, Praha 7, kde bude také pro média možnost nahlédnout do řídícího štábu cvičení. 
 

29. září 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR
 

vytisknout  e-mailem