Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cvičení integrovaného záchranného systému

Cvičení IZS - Jičínsko - září 2008
Během minulého týdne se jičínští policisté účastnili dvou cvičení složek integrovaného záchranného systému. První z nich se konalo v úterý 23. září v objektu areálu Čepro a.s. v Cerekvici nad Bystřicí, kde došlo k poškození cisterny plné benzínu. Na místě zasahovali hasiči, kteří prováděli samotnou likvidaci havárie, dále Záchranná zdravotnická služba, která měla na starost zraněné osoby a policisté, jejichž úkolem bylo zabezpečení místa havárie a následný odklon dopravy.
Ve čtvrtek 25. září se uskutečnilo druhé tématické cvičení složek IZS okresu Trutnov a Jičín, které bylo zaměřené na pátrací akci v terénu, konkrétně na záchranu pohřešovaných osob. Námětem cvičení bylo pátrání po   čtyřech mužích z Ústavu sociální péče pro lidi s mentálním postižením v Hajnici, kteří se nevrátili z výletu na Zvičinu. Jejich poslední výskyt byl zaznamenám na sjezdovce, kde se jeden z nich zranil, další zůstal s ním a ostatní dva šli pro pomoc a přitom se ztratili.
Cvičení se účastnilo na osm desítek policistů z pořádkové jednotky a z pořádkové služby policie Trutnov a Jičín, kriminální policie, psovodů, a dále se do ní zapojili profesionální a dobrovolní hasiči a v neposlední řadě i Záchranná zdravotnická služba a vrtulníku Letecké záchranné služby.
Jeho cílem bylo prověřit a procvičit jednu z forem pátrací policejní činnosti. Policisté spolu s hasiči vytvořili rojnici, pomocí které prohledávali lesnatý, mnohdy velmi těžce dostupný terén v okolí Zvičiny a Bílé Třemešné. Současně s nimi prohledával uvedenou lokalitu vrtulník s termovizí. Postupně byli všichni čtyři   pohřešovaní nalezeni a jednomu z nich, který byl zraněn, byla poskytnuta první pomoc.
Smyslem cvičení bylo mimo jiné i procvičení řízení a organizace zásahu složek IZS v místě pátrací akce a prověření praktického využití materiálně technického vybavení zasahujících složek IZS. 
Fotogalerie :Záchrana pohřešovaných osob 

 
 
Cvičení IZS - Trutnovsko - září 2008
Na základě ročního plánu tématických cvičení složek IZS (Integrovaný záchranný systém), zpracované a schválené dokumentace bylo ve čtvrtek 25. 9. 2008 provedeno tématické cvičení „Záchrana pohřešovaných osob – pátrací akce v terénu“.
Cvičení bylo stanoveno pro Okresní ředitelství Policie České republiky Trutnov a Jičín, přičemž proběhlo v okrese Trutnov v územním obvodu Obvodního oddělení PČR Dvůr Králové nad Labem v obci Zvičina – Kocléřovský hřbet.
Cílem cvičení bylo procvičit a prověřit jednu z forem pátrací policejní činnosti, kterou nelze zabezpečit běžnými silami a prostředky okresního ředitelství Policie ČR, ověřit funkčnost systému IZS a prověřit praktické využití materiálně technického vybavení zasahujících složek IZS. Námětem cvičení bylo pátrání po čtyřech pohřešovaných klientech Ústavu sociální péče pro lidi s mentálním postižením v Hajnici, kteří byli bezprostředně ohroženi na životě a zdraví.
Celá akce byla zahájena v ranních hodinách oznámením na linku 158, že se nevrátili ze společného výletu čtyři klienti tohoto ústavu. Podle sdělení oznamovatelky se jednalo o čtyři dospělé muže s mentálním postižením (jejichž mentální vyspělost se pohybuje mezi 5 - 8 lety dětského věku), kteří odjeli autobusem na výlet do oblasti Zvičina u Bílé Třemešné s tím, že se vrátí ve stanovenou dobu. Dále uvedla, že tentýž den obdržela od jednoho z nich krátkou textovou zprávu z mobilního telefonu, že jsou na Zvičině a v pořádku. Když se z výletu nevrátili kontaktovala je mobilním telefonem, který měl jeden z nich při sobě, přičemž se dozvěděla, že se chtěli všichni společně podívat na lyžařský vlek, kde cestou někde v lese jeden z nich zakopl, upadl na zem a přitom se udeřil do hlavy, přičemž nemůže chodit. Jeden z nich zůstal u zraněného, který nemohl chodit a ostatní dva šli pro pomoc směrem do kopce lesem na Zvičinu a asi se ztratili.
Dozorčí služba Obvodního oddělení PČR Dvůr Králové nad Labem provedla okamžitě prověrku mobilního telefonu jednoho z pohřešovaných klientů ÚSP Hajnice, kterou bylo zjištěno, že mobilní telefon je nedostupný. Z tohoto důvodu byli do oblasti Zvičina vysláni policisté OOP Dvůr Králové nad Labem a policejní psovod, aby prověřili zjištěné skutečnosti na místě a pokusili se pohřešované osoby nalézt. Během toho bylo o celé věci informováno operační středisko OŘ PČR TU, které informovalo dosahového styčného důstojníka OŘ PČR TU a současně i ředitele OŘ PČR TU, který na základě zjištěných skutečností a informací (rozsáhlý kopcovitý terén, blíže neurčené zranění jednoho z pohřešovaných) vydal rozkaz k zahájení pátrací akce po pohřešovaných osobách a požádal cestou operačního střediska OŘ PČR TU a správy Východočeského kraje Hradec Králové (dále jen „SVčK HK“) o pomoc Krajské operační středisko integrovaného systému s žádostí o vyslání složek IZS na místo posledního známého pohybu pohřešovaných osob. Současně s tím, prostřednictvím operačního střediska OŘ PČR TU svolal do lokality Zvičina Krizový štáb OŘ PČR TU a žádal o pomoc a součinnost OŘ PČR Jičín.
V průběhu svolávání členů Krizového štábu a složek IZS bylo hlídkou OOP Dvůr Králové nad Labem zjištěno a potvrzeno, že osoby podobné popisu pohřešovaných, se opravdu pohybovaly v okolí Raisovy boudy na Zvičině, přičemž velitel zásahu žádá cestou operačního střediska OŘ PČR TU a SVčK HK o nasazení vrtulníku Letecké služby Policejního prezidia.
Na základě situace a zjištěných skutečností pokračovala pátrací akce v terénu pod vedením velitele zásahu (velitele pátrací akce), Řídícího štábu složeného z policistů OŘ PČR Trutnov, OŘ PČR Jičín a zástupců zúčastněných složek IZS.
Opatření se zúčastnili policisté pořádkových jednotek Trutnov a Jičín, policisté služby pořádkové, dopravní a kriminální policie, včetně skupiny služební kynologie Okresního ředitelství Trutnov, Jičín a Náchod a současně policisté Cizinecké policie Oblastního ředitelství Hradec Králové v celkovém počtu 83 osob. Do akce byl nasazen vrtulník Letecké služby Policejního prezidia s tříčlennou osádkou. Za Správu Včk Hradec Králové byl na místě zástupce ředitele správy a 3 policisté skupiny krizového řízení. Do akce byli zapojeni hasiči Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje a čtyři sbory dobrovolných hasičů (Bílá Třemešná, Miletín, Nová Paka a Pecka) v celkovém počtu 32 osob. Na místě byla Zdravotní záchranná služba Královéhradeckého kraje zastoupená čtyřčlennou posádkou rychlé lékařské pomoci. Mimo jednotlivých služebních dopravních prostředků a technického vybavení pro komunikaci byl na místě vrtulník Letecké služby Policejního prezidia s termovizní, štábní kontejner Policie České republiky Správy východočeského kraje Hradec Králové a štábní kontejner HZS Královéhradeckého kraje a mobilní vozidlo s termovizní Cizinecké policie Oblastního ředitelství Hradec Králové.
Tématické cvičení bylo ukončeno 25. 9. 2008 v 15:02 . Během akce nedošlo ke zranění zúčastněných osob. Cvičením se podařilo splnit všechny předepsané úkoly. Všechny čtyři pohřešované osoby byly v pořádku nalezeny, byla jim poskytnuta lékařská pomoc a zraněná osoby byla ošetřena.
I přesto, že do akce bylo zapojeno více jak sto zasahujících osob, akce prověřila a potvrdila profesionalitu jednotlivých složek a připravenost na takovéto mimořádné situace. Na druhé straně upozornila na drobné nedostatky, kterých se musí jednotlivé bezpečnostní a záchranné složky v příštích podobných akcích vyvarovat.
Fotogalerie akce: Cvičení IZS Zvičina

vytisknout  e-mailem