Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení Doupov

Cvičení bylo strategicky zaměřeno na zlepšení a ověření dovedností a koordinaci při pátrání a zásahu v obtížném terénu. 

Na vojenském cvičišti Doupov se konalo minulý týden rozsáhlé cvičení, které mělo za cíl cvičit vyhledávání pohřešovaných, hledaných či nebezpečných osob v náročném a nepřístupném terénu. Rozsáhlého a několikadenního cvičení se zúčastnily  pořádkové jednotky ze 14 krajských ředitelství, speciální pořádkové jednotky, kynologové, hipologové a kolegové z Letecké služby Policie ČR. Nedílnou součástí byli také kolegové z Vojenské policie, kteří zajistili prostor a aktivně na cvičení participovali.

Cvičení bylo strategicky zaměřeno na zlepšení a ověření dovedností a koordinaci při pátrání a zásahu v obtížném terénu.

Účastníci se museli vypořádat s různými situacemi, které mohou nastat při hledání pohřešovaných či  nebezpečných osob. Důraz byl kladen na vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými složkami, aby byl zajištěn efektivní a rychlý zásah v případě potřeby.

Jednotlivé týmy prošly náročným tréninkovým scénářem, který byl navržen tak, aby simuloval reálné situace. Kynologické a hipologické týmy byly jedním ze zásadních prvků celého cvičení. Kolegové se svými čtyřnohými parťáky využívali své odborné znalosti a dovednosti při pátrání v obtížném terénu často nezbytné.

Důležitou součástí cvičení bylo také prověřování funkčnosti spojení mezi jednotlivými složkami. Komunikace a koordinace jsou klíčové pro úspěšné řešení jakékoli krizové situace, a proto byl kladen důraz na efektivní sdílení informací mezi jednotlivými týmy.

Díky leteckému průzkumu za pomocí vrtulníku a dronu Letecké služby Policie ČR se podařilo identifikovat zájmové oblasti, které bylo následně možné detailně prozkoumat ze země.

„Cvičení na Doupově bylo velmi náročné a komplexní. Jsme rádi, že jsme mohli v rámci tohoto cvičení spolupracovat se všemi krajskými ředitelstvími a kolegy z Vojenské policie, kdy účastníci prokázali vysokou profesionalitu a nasazení. Velmi si vážím vzájemné spolupráce a děkuji všem za jejich účast,“ uvedl plk. Petr Koutný

Společné cvičení přineslo mnoho cenných zkušeností a poznatků, které pomohou posílit akceschopnosti jednotlivých složek při pomoci osobám v nouzi, v boji proti zločinu a zvládání mimořádných událostí.

kpt. Hana Rubášová 
tisková muvčí PP ČR
1. srpna 2023

video: prap. Tomáš Myslivec 
OOP Mariánské Lázně

vytisknout  e-mailem