Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení bylo zaměřené na zákroky v železničním prostředí

Celorepublikové cvičení speciálních pořádkových jednotek, krajských pořádkových jednotek a speciální jednotky ochrany Ochranné služby. 

Veřejnost policisty speciálních či pořádkových jednotek vnímá často pouze jako ty takzvané „těžkooděnce“, kteří zakročují při sportovních akcích (zejména fotbalových). Poslání těchto jednotek je ale mnohem širší. Z celé škály činností policistů jmenujme například, že jsou nasazováni v případech mimořádných událostí (vzpomeňme záplavy), podílejí se na pátracích akcích, působí při zajišťování veřejného pořádku a v minulosti sehráli velkou úlohu například při záchranných pracích u vlakových neštěstí či přírodních katastrofách.

 Vzhledem k rozmanitému spektru těchto činností je potřeba i řádná příprava a cvičení na tyto mimořádné události.  

V průběhu včerejšího dne se konalo v České Třebové celorepublikové cvičení, kterého se zúčastnilo celkem 220 policistů krajských pořádkových jednotek, 60 kolegů ze speciálních pořádkových jednotek a přes 20 členů antikonfliktního týmu, kteří byli pečlivě sledováni desítkami zkušených instruktorů.

Role figurantů zajistili začínající policisté, kteří absolvují základní odbornou přípravu a středoškoláci policejních škol.

Cílem cvičení bylo připravit a procvičit jednotky na různorodé situace, ke kterým může docházet v železničním prostředí. Policisté tak  trénovali, jak na zákroky v případě agresivních fanoušků, ale i fanoušků kladoucích pasivní odpor při sportovních akcích a zajištění tím veřejného pořádku.

„Rozmanité spektrum činností vyžaduje nejen základní přípravu, ale také speciální trénink. Chceme, aby naši policisté byli připraveni reagovat na jakoukoli situaci, a to i za stísněných podmínek a mezi mnoha agresivními osobami, “ uvedl ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Koutný.

Jedním z klíčových okamžiků cvičení bylo procvičení zákroku ve vlaku pod jednotným velením. Tento typ cvičení přinesl významné poznatky a posílení týmového ducha v řešení potenciálně rizikových situací.

Policisté se neomezovali pouze na taktiku zákroku v případě narušení veřejného pořádku a protizákonného jednání, ale také na úkony související s ošetřením a transportem zraněných osob z vlaku.

Cvičení bylo provedeno za podmínek co nejvěrnějších realitě, s využitím cvičných vagonů a identické výzbroje a výstroje, jakou policisté používají ve službě.

Jednotky zároveň koordinovaly své postupy, aby bylo dosaženo maximální efektivity a bezpečnosti pro všechny zúčastněné.

„Velké poděkování patří všem zúčastněným, vedení místní samosprávy za poskytnutí zázemí a samozřejmě také všem občanům, kterých se týkala případná omezení na železnici a její bezprostřední blízkosti konaného součinnostního cvičení,“ konstatoval plk. Koutný.


kpt. Hana Rubášová 
kpt. Jan Čížkovský
OKVV PP ČR
22. září 2023

vytisknout  e-mailem