Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení bylo ukončeno

Cvičení Policie České republiky a Armády České republiky s námětem praktického nácviku znovuzavedení kontrol na státní hranici s Rakouskem bylo dnes v 17.45 ukončeno. 

V rámci dnešního cvičení jsme prověřovali především součinnost s vojáky Armády ČR při ostraze státní hranice a při společném plnění úkolů v této souvislosti. Důležité bylo prověřit jak časové možnosti, ve kterých by bylo v reálné situaci možné zaujmout stanoviště na státní hranici, tak funkčnost spojení a velení.

„V příštích dnech nás čeká další práce spojená s vyhodnocením celého cvičení. Během dnešního cvičení se však jasně ukázalo, že jsme schopni ve spolupráci s Armádou ČR plnit úkoly k ochraně státní hranice,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

Jedním z bodů, kterými se budeme nadále zabývat, je zkrácení dojezdového času, ve kterém jsou schopni příslušníci Policie ČR s vojáky Armády ČR zaujmout pozice na konkrétních stanovištích na státní hranici. Lze předpokládat, že v reálné situaci by bylo dosaženo času oscilujícího kolem pěti hodin.

Detailní vyhodnocení celého cvičení je otázkou příštích dnů. Již dnes je možné konstatovat, že se osvědčil třístupňový systém velení společných řídících štábů s příslušníky Armády ČR, stejně jako systém radiové a elektronické komunikace mezi jednotlivými stupni řízení. Součástí vyhodnocení bude i aktualizace typových plánů, zejména co se týká logistického zabezpečení na hraničních přechodech a technických prostředků potřebných k ochraně zelené hranice.

Cvičení se zúčastnilo 800 příslušníků Policie ČR a Armády ČR z dvanácti krajských ředitelství policie a tří posádek Armády ČR.

30. září 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem