Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Cvičení AMOK Paseka 2023

OLOMOUCKÝ KRAJ – Policisté nacvičovali zákrok proti aktivnímu útočníkovi v Odborném léčebném ústavu Paseka. 

V úterý 25. dubna 2023 proběhlo taktické cvičení Policie ČR „Aktivní útočník 2023“, simulující ozbrojený útok v Odborném léčebném ústavu Paseka. Cvičení policistů proběhlo ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Účastnili se jej také zaměstnanci léčebného ústavu a přes čtyřicet studentů z TRIVIS – Střední školy veřejnoprávní Prostějov, kteří se ujali rolí figurantů. Řízení zásahu bylo plně v kompetenci Policie ČR.

Podle scénáře v deset hodin dopoledne muž v silném psychickém rozrušení ze smrti manželky, která zemřela ve zdejším sanatoriu, vešel ozbrojený střelnou zbraní do pavilonu „E“ a začal střílet po osobách, které se zde nacházely. Těch tu v době útoku bylo téměř padesát. Operační důstojník poté, co přijal oznámení od zdravotnického personálu o střelbě v objektu, okamžitě vyslal na místo policejní hlídky. Zároveň o události informoval operační střediska HZS a ZZS.

Během okamžiku na místo dorazily první policejní hlídky, které zahájily zákrok vedoucí k eliminaci pachatele. Současně byl zřízen řídící štáb a velící policejní důstojník koordinoval složky IZS na místě. Byl stanoven perimetr od místa útoku, do kterého byl zamezen přístup. Mezitím se podařilo zasahujícím policistům aktivního střelce zneškodnit. Po útoku zůstaly v pavilonu zraněné tři osoby smrtelně, sedm těžce a deset lehce. Jakmile měli policisté situaci pod kontrolou, vpustili do budovy zdravotníky a hasiče. Započalo odstraňování následků útoku, třídění osob metodou START, ošetřování a evakuace zraněných osob. Poté došlo k ukončení první modelové situace a k přípravě na druhou modelovou situaci. Ta se nesla ve stejném duchu, pouze při ní došlo k záměně pořadí zasahujících policejních hlídek.

Po poledni bylo taktické cvičení ukončeno a v léčebném ústavu zavládl běžný pracovní režim.

por. Mgr. Libor Hejtman
25. dubna 2023

Odkazy do noveho okna

AMOK Paseka (4)

AMOK Paseka (4) 

Detailní náhled

AMOK Paseka (3)

AMOK Paseka (3) 

Detailní náhled

AMOK Paseka (2)

AMOK Paseka (2) 

Detailní náhled

AMOK Paseka (1)

AMOK Paseka (1) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem