Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čtyřnohý kolega Jalar slaví další úspěch

RAKOVNICKO – Pes vystopoval v poli řidiče, který utekl od nehody. 

Ve čtvrtek 2. prosince 2021, po 22. hodině, vyjížděli policisté k dopravní nehodě, k níž došlo v katastru Nového Strašecí. Mladý řidič ale nehodu nenahlásil na policii a radši se dal na útěk. Jenže do pátrací akce po šoférovi byl povolán i kladenský psovod se svým psem Jalarem, pro kterého nebyl problém muže vystopovat.

Třiadvacetiletletý řidič osobního vozidla Seat jel od Nového Strašecí směrem na Stochov, přičemž na tomto úseku zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy na namrzlé vozovce a dostal se do smyku. Vlivem toho vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil pravou přední částí do svodidel a odtud se auto odrazilo na levou stranu. Místo toho, aby mladík zavolal na místo nehody policii, jak mu zákon ukládá, od svého havarovaného vozu utekl.

Policisté z Nového Strašecí, Rakovníka a Stochova společně s novostrašeckými strážníky a vrtulníkem s termovizí začali po řidiči pátrat a přes operačního důstojníka si vyžádali psovoda se služebním psem.

Kladenský psovod přijel se svým čtyřnohým parťákem Jalarem, který na místě zachytil stopu muže a čichem ji sledoval po lehce zasněženém poli ve směru na Stochov. Přibližně po dvou a půl kilometrech zastavil u hledaného muže, kterého si poté převzali policisté do svých rukou.

Hlídka mladíka vyzvala k podrobení se dechové zkoušce, kdy mu přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou vyšší než jedno promile.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což muži v případě odsouzení hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Sedmiletý Jalar slouží u Policie České republiky, konkrétně u skupiny základních kynologických činností v Kladně, pět let. Je všestranný, což znamená, že se využívá k pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, k vyhledávání předmětů nebo i vyjíždí s pořádkovou jednotkou na různé akce.

Náš čtyřnohý parťák má za sebou desítky úspěšných výjezdů, čímž dokazuje, že je právoplatným členem Policie ČR.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
15. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

Radovan s Jalarem

Radovan s Jalarem 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem