Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čtyřlístek nových přírůstků na služební kynologii v Kladně

KLADENSKO - Štěňata se pomalu zapojují do začínajícího výcviku pro policejní službu. 

Na služební kynologii v Kladně k devíti sloužícím zkušeným služebním psům přibyli čtyři noví čtyřnozí pomocníci.  Štěňata jsou na samém začátku příprav pro výcvik služebního psa.  Jako první ze čtveřice a tudíž nejstarším a nejzkušenějším je desetiměsíční německý ovčák Harry. Dalším přírůstkem v této skupině jsou dvě štěňata belgického ovčáka – Malinois, jedná se o štěně devítiměsíčního Fantoma a pětiměsíčního  Atrey. Tím nejmladším a nejmenším je čtyřměsíční německý ovčák jménem Xir.

Výcvik těchto služebních psí miminek začíná ihned od prvního dne služby, což je kolem dvou měsíců jejich věku, a to formou hry. Zkušení policejní kynologové využívají k těmto hrám v prvopočátku především různé hračky, míčky a pamlsky. Prvotním a nejdůležitějším úkolem pro psí mláďata je tak zvaná socializace, což znamená ničeho se nebát. Malí psí služební pomocníci si musí zvykat například na větší množství lidí, na neznámé prostředí a tmavé prostory. Takže z těchto důvodů se policejní štěňata zúčastňují i různých preventivních akcí, na kterých je prováděn výcvik zkušených služebních psů a štěňata  zde svou prezentací  získávající nová neznámá poznání, ať už se jedná o společnost cizích lidí, neznámého terénu, větších skupin lidí a samozřejmě i určité hlučnosti.

Policejní  kynologové v žádném případě neopomínají  své malé čtyřnohé svěřence od samého prvopočátku učit pachovým pracím, i když i v tomto případě je to především formou hry. Pro štěňata služebních psů je tato práce na stopách velmi důležitá, ať už se v prvních měsících učí najít tímto způsobem svoji potravu nebo hračku ukrytou svým psovodem.

Všichni policejní psi se musí ve své služební činnosti neustále zdokonalovat a k tomu patří pravidelný výcvik především v rozmanitém terénu a prostředí. Tato zkušenost platí samozřejmě i pro štěňata, která se  každodenním výcvikem zdokonalují  a vyvíjí se jejich nové schopnosti.

Kolem druhého roku policejní služební pes nastupuje se svým psovodem do výcvikového střediska, kde jsou pod vedením zkušených instruktorů systematicky připravováni a směřováni ke zkoušce pro získání kategorie, která je nezbytná pro výkon jejich služby.

 

nprap.  Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

10. června 2016

 

Odkazy do noveho okna

Nová štěňata nastoupila policejní službu

Čtyřměsíční štěně jménem Xir 

Detailní náhled

Nová štěňata nastoupila policejní službu

Pětiměsíční štěně jménem Atrey 

Detailní náhled

Nová štěňata nastoupila policejní službu

Nejmladší dva přírůstky na služební kyno... 

Detailní náhled

Nová štěňata nastoupila policejní službu

Policistky a jejich noví pomocníci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem