Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Čtyřiadvacet osob při nehodách zemřelo

KRAJ VYSOČINA: V Kraji Vysočina jsme vyšetřovali 1661 dopravních nehod 

V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 1 661 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o třináct procent. Letošní nehody si vyžádaly již 24 obětí, což je o čtyři oběti více v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 105 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což je zvýšení o jedno procento ve srovnání se stejným obdobím roku 2011.
 
Dalších 709 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červenec roku 2011 o 13 procent vyšší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 114 000 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 je o sedm procent vyšší.V 91 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog. U 75 účastníků dopravní nehody policisté zjistili hladinu alkoholu vyšší než jedno promile! Ve dvou případech policisté zjistili, že nehodu zavinil řidič, kterýbyl v době řízení vozidla pod vlivem drog. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely celkem na 1203 dopravních nehodách. Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou 144 letošních nehod, nesprávné předjíždění na 36 dopravních nehodách a ve 159 případech řidič od dopravní nehody ujel. 
 
Pokud bychom se zaměřili na rozbor dopravních nehod podle druhu vozidla, tak v průběhu ledna až července letošního roku havarovalo 1 519 osobních vozidel, 465 nákladních vozidel, 160 návěsů a 67 přívěsů a 30 autobusů. V 88 případech havarovali cyklisté a v 69 případech řidiči motocyklů. V prvních sedmi měsících letošního roku se stalo účastníkem nehody 66 chodců a v 65 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce nebo bezprostřední vzdálenosti do 20 metrů od přechodu pro chodce. Osmnáct dopravních nehod zavinili právě chodci.
 
V Kraji Vysočina došlo během loňských letních prázdnin celkem k 508 dopravním nehodám, při kterých zemřelo celkem 10 osob. Dalších 45 účastníků bylo zraněno těžce a 259 osob lehce. U 43 řidičů policisté zjistili přítomnost alkoholu v dechu. Prázdninové nehody si loni vyžádaly hmotnou škodu ve výši 33, 5 milionů korun.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. srpen 2012

vytisknout  e-mailem