Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtvrtstoletí Policie České republiky

21. červen je „Den Policie ČR“  

Zítra tomu bude 25 let, co Česká národní rada schválila první zákon o Policie České republiky, který vytvořil právní rámec pro působení demokratického bezpečnostního sboru země. Existence Policie ČR nástupnickým sborem předchozích bezpečnostních složek. Historie bezpečnostních sborů sahá až do 19. století, kdy bylo prvním bezpečnostním sborem na našem území četnictvo. Na působení četnictva navázal po roce 1945 Sbor národní bezpečnosti, který se o bezpečnost na území tehdejšího Československa staral až do roku 1991, kdy jeho roli přejala Policie ČR.
 
Významným dějinným přelomem bylo rozdělení Československa v roce 1993, kdy si každý z nástupnického státu ponechal svůj bezpečnostní sbor. České republice zůstala Policie ČR a na Slovensku vznikl Policejní sbor Slovenské republiky. Federální bezpečnostní sbor byl zrušen a rozdělen. Jeho úkoly v ČR převzala Policie ČR. Od roku 1993 se tak Policie ČR stala hlavním bezpečnostním sborem a tím je dodnes. V průběhu vývoje se měnila její struktura, úkoly i personální zabezpečení. Měnilo se také technické vybavení a výstroj. Vždy však zůstal hlavní úkol, tedy dohlížení nad dodržováním zákonů a vytváření vysokého bezpečnostního standardu pro všechny občany.
 
V průběhu čtvrtstoletí se výrazně proměnila nejen struktura, ale také vybavení policistů. Nejvýznamnější strukturální změnou pro veřejnost byl vznik krajských ředitelství, která kopírovala samosprávní rozdělení celé České republiky.

Výraznou proměnou prošla Policie ČR ještě před dosažením 25. výročí vzniku. Jedná se o změnu viditelnou, která spočívá ve změně policejních uniforem i změně hodnostního označení, které se vrátilo k historicky používanému modelu z dob četnictva. Tedy rozdělení důstojnických a poddůstojnických hodností podle zlaté a stříbrné barvy.
 
Velmi výrazně se za pětadvacet let změnil také vozový park. V době vzniku Policie ČR používali policisté vozidla Lada, či Škoda Favorit a po pětadvaceti letech používají policisté v boji se zločinem moderní vozidla, např. Škoda, Hyunday a Volkswagen. Veškeré změny ve vybavení a výstroji policistů směřují celou dobu k jedinému cíli, tím je poskytování co nejkvalitnější a nejrychlejší pomoci všem občanům ČR a snaha o zachování a zvyšování pocitu bezpečí všech občanů.
 
Policie ČR se za 25 let své existence stala moderním, sebevědomím a nezávislým bezpečnostním  sborem, který je zárukou bezpečnosti na území celého státu i v zahraničí. Svou profesionalitu a připravenost k prosazování práva ukazují čeští policisté nejen doma, ale také v mnoha zahraničních misích, kterých se účastní. Jako sbor tak ukazuje svou flexibilnost a platnost nejen v České republice, ale také v rámci velké policejní rodiny, která je zastřešena organizací Interpol a Europol.
 
Za 25 let fungování Policie ČR se v jejím čele vystřídalo 19 osobností.
 
K 25. výročí Policie ČR vydala Česká pošta arch osmi známek, které zobrazují znak Policejního prezidia ČR a sedm rozlišovacích odznaků služeb Policie ČR. Právě v den 25. výročí vzniku policie  (v úterý 21. 6. 2016) bude v budově České pošty na Jindřišské ulici možné nechat orazit tyto známky ručním příležitostným razítkem.
 
Do konce června je ve stanici metro „Můstek“ k vidění také výstava fotografií zobrazujících různé činnosti, které Policie ČR v současnosti vykonává.
 
Minulý týden se zase historicky poprvé uskutečnila přísaha tří set policejních nováčků z celé republiky na Hradčanském náměstí v Praze.
 
Různé prezentační akce ke čtvrtstoletí policie pořádají v tomto období také krajská ředitelství i některé celorepublikové útvary.
 
20. června 2016
plk. Jana Macalíková
tisková mluvčí, PP ČR

vytisknout  e-mailem