Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Čtveřice řidičů nadýchala přes dvě promile

ZLÍNSKO: Jeden z nich dokonce havaroval.  

Čtyři řidiči během uplynulého víkendu usedli za volant, ačkoliv měli v  dechu více než dvě promile alkoholu.
Sobota nezačala dobře pro šedesátiletého muže, kterého v Tlumačově krátce po půlnoci kontrolovala policejní hlídka z nedalekých Otrokovic. Výsledek zkoušky na alkohol byl pozitivní s  hodnotou 2,56 promile alkoholu v dechu. Podobně špatně dopadla zkouška i pro dalšího řidiče, kterého policisté kontrolovali v jednu hodinu ráno ve Zlíně. Tento nezodpovědný řidič nadýchal 2,2 promile.
O tom, jak riskantní je jízda pod vlivem alkoholu, se tentýž den v půl šesté ráno přesvědčil jednadvacetiletý mladík ze Zlína. Ten nezvládl svůj vůz, dostal smyk a již mimo silnici narazil do dalšího vozidla. To stálo zaparkováno před domem a naštěstí v něm tedy nikdo neseděl. A nezraněn zůstal i řidič, který nehodu zavinil. Materiální škody však přesáhly dvě stě tisíc korun. Dechová zkouška prokázala, že mladík usedl za volant pod vlivem alkoholu. A nebylo ho zřejmě málo, neboť výsledná hodnota vyšplhala až na 2,39 promile alkoholu v dechu.
Poslední „dvoupromilový“ řidič usedl za volant v neděli hodinu a půl po půlnoci v Bohuslavicích u Zlína. Respektive usedl spíše za řídítka, neboť se obcí projížděl na kultivátoru. Policisty na něj upozornil projíždějící řidič, který správně odhadl, že má traktorista řádně popito. Ostatně to prokázal i výsledek dechové zkoušky – 2,3 promile. V podobném stavu řídil již v září loňského roku. Tenkrát jej v Napajedlech zastavili tamní policisté, když se ulicemi projížděl na babetě. A byl za to již i potrestán. Soud mu za napajedelské extempore uložil zákaz řízení motorových vozidel až do listopadu roku 2014. Tak dlouho však třiadvacetiletý muž nevydržel a babetu vyměnil za kultivátor. Nyní je podezřelý nejen ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, ale také z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Tomu odpovídá i možný trest, který je na rozdíl od předchozích podnapilých řidičů odlišný. Zatímco trojici předešlých řidičů hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, muži z Bohuslavic u Zlína v krajním případě hrozí trest až na tři léta.

 

15. dubna 2013, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem