Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Co zabilo orla?

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté zjišťovali okolnosti úhynu orla mořského nalezeného v Traplicích.  

 

Ročního samce orla mořského, největšího dravce vyskytujícího se v naší krajině, našly v neděli 11. prosince děti u základní školy v Traplicích. Orel seděl na zemi a nebyl schopný žádného pohybu natož letu. Starosta Traplic převezl dravce do Záchranné stanice volně žijících živočichů v Buchlovicích. Pracovník stanice rozpoznal, že orel jeví příznaky otravy a ihned jej převezl na veterinární kliniku do Uherského Hradiště. Tam veterináři potvrdili, že jeho křečovitý stav odpovídá otravě nervovým jedem. Po konzultacích s dalšími specialisty veterináři učinili všechny potřebné zákroky k tomu, aby orel otravu přežil. Jeho stav se po krátké době zlepšil a naděje na jeho přežití se zvýšila. Přes všechnu snahu však dravec druhého dne uhynul.

Úhyn zákonem chráněného dravce začali prověřovat uherskohradišťští kriminalisté jako podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Uhynulý orel nebyl kroužkovaný, a tak nebylo možné přesně zjistit, z jaké lokality pochází. Jeho denní doletová vzdálenost je okolo sta kilometrů. Kriminalisté prověřovali různé informace a tipy, které by je měly přivést k objasnění okolností a důvodů, za jakých dravec uhynul. Pitva a chemická expertiza neodhalily ani obávaný jed karbofuran ani další skupiny látek, které jsou používány k hubení hlodavců. Při vyšetřování této události nebylo prokázáno, že by šlo o spáchání úmyslného trestného činu. Z vyšetřování vyplynulo, že je pravděpodobné, že orel si našel mršinu, v níž byl přirozeně vytvořený jed, například v podobě clostridiidní bakterie. Za posledních několik let se jedná o ojedinělý případ otravy dravce v uherskohradišťském regionu.

Co však zůstává jasné, je to, že už samotné pokládání otrávených návnad může trestní zákoník posuzovat jako spáchání trestného činu týrání zvířat, za jehož spáchání zákon ukládá až tříletý trest vězení. Právě mršiny záměrně kontaminované jedem karbofuranem způsobily v uplynulých letech četné otravy dravců, a to nejen kriticky ohroženého orla mořského, ale i jiných vzácných druhů. Právě karbofuran, obsažený v minulosti používaném přípravku Furadanu, je jed, jehož používání je v České republice již několik let zakázáno.

A co dělat v situaci, když člověk nalezne v přírodě mršinu? Rozhodně je dobré se jí nedotýkat, přikrýt ji tak, aby se k ní právě například dravci nedostali a nález oznámit buď mysliveckému hospodáři, představiteli obce nebo policistům.

 


 

16. únor 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 orel morsky

1 orel morsky 

Detailní náhled

2 orel morsky

2 orel morsky 

Detailní náhled

3 orel morsky

3 orel morsky 

Detailní náhled

4 orel morsky

4 orel morsky 

Detailní náhled

5 orel morsky

5 orel morsky 

Detailní náhled

6 orel morsky

6 orel morsky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem