Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Co všechno musí operátor tísňové linky řešit

Některá volání na tísňovou linku policisty překvapí, jiné šokuje, ale i pobaví.  

Pražští policisté přijali od začátku letošního roku téměř 368 tisíc volání na tísňovou linku. Všechny tyto hovory se nahrávají a proškolení policisté je musí během několika málo vteřin hbitě vyhodnotit. Z bezmála čtyř set tisíc volání museli operátoři řešit více než 178 tisíc. Zbylá volání jsou ale většinou dotazy s prosbou o informaci nejrůznějšího charakteru, které blokují tísňovou linku, dále volání od osob, které si chtějí popovídat, pak náhodná vytočení linky 158 či opilecké omyly. Některá volání na tísňovou linku však policisty občas překvapí, šokují, ale i pobaví.
 
1) Třiadvacetiletá žena volala na tísňovou linku, že ji na Malostranském náměstí zneužili dva cizinci. Hlídka ovšem pak zjistila, že žena si v noci domluvila s dvěma cizinci sexuální hrátky za podmínky, že ji ráno odvezou domů. S jejich výkonem ale nebyla spokojená, dala to proto patřičně najevo a dvojice jí na oplátku vyhodila z auta na ulici. A žena si tak policistům stěžovala, že nebyla naplněna litera ústní smlouvy. Nakonec ji odvezl domů její přítel.
 
2) Z oznámení, že chlapec hází kameny na auto na Žižkově, se vyklubala hádka mezi babičkou a vnukem. Žena hodila po chlapci květináč a ten po ní vzápětí mrštil dlažební kostku. Jenže se netrefil a zasáhl zaparkované auto. Policisté dopadli podezřelého vandala za pouhé dvě minuty.
 
3) Ve dvě hodiny ráno volala žena na pomoc policii s tím, že na stromě u jejího domu sedí muž v bílém plášti, v ruce drží samopal a čtvrt hodiny se jí dívá do oken. Hlídka však na stromě nalezla bílý igelitový sáček, který uvízl v jeho koruně.
 
4) Na tísňovou linku volala žena, že u silnice v pražském Kamýku sedí tři zrzaví králíci, sledují auta a paní se bála, aby „nehupli“ pod projíždějící auta a nestala se dopravní nehoda. Když přijeli policisté na místo, králíky nenašli, s největší pravděpodobností tak odskákali do lesa nebo odjeli autostopem neznámo kam.
5) Přítelkyně pohřešovala svého pětašedesátiletého partnera z Královehradeckého kraje, ten ale volal na tísňovou linku, že je v pořádku, v Praze se mu líbí a domů se vrátit nehodlá. Policisté pak muže nalezli a celostátní pátrání odvolali.
 
6) Policisté přijali od ženy poznatek k trestné činnosti, kterou měl páchat kamarád jejího manžela. Volající se domáhala hovoru s dalším policistou, který by na ni měl více času, nakonec z ní ale vypadlo, že si podle jejich slov: „Potřebovala popovídat, protože se jí kousnul převodový řemen a zapomněla, kde má zuby.“
 
7) Muž našel před domem v Turnovské ulici pouta, nasadil si je na nohu, pak je ale nemohl sejmout, a proto volal policisty o pomoc. Ti po chvilce přijeli, zjistili ale, že se jedná o imitaci policejních pout, které nelze odemknout a pánovi proto doporučili zámečníka. Ten poděkoval, ovšem pak se v rodině strhla hádka, kdo práci zámečníka zaplatí, když nemají peníze a na místo tak museli jet hasiči, aby muže vysvobodili a on ještě nepřišel k úrazu.   
 
8) Náhodný kolemjdoucí dokonce volal policisty, když viděl muže, který přišel ke kontejneru, vytáhl odtud boty, staré a ošoupané vyměnil za lepší model a odcházel pryč. Operátor dodnes netuší, jaké ohrožení života v tomto jednání kolemjdoucí spatřoval.
 
9) Ze rvačky ve vršovickém bytě se vyklubala párty. Před příjezdem hlídky účastníci oslavy odešli a majitelka bytu (68 let) skončila v péči záchranářů poté, co si při předvádění striptýzu přivodila zranění hlavy.
 
10) V říjnu pohřešovala recepční hotelu dvě klientky, které se nevrátily z prohlídky české metropole. Policisté nakonec zjistili, že cizinky změnily místo noclehu – kriminalisté je totiž „ubytovali“ v policejní cele v Kongresové ulici jako podezřelé z pokusu kapesní krádeže.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 31. 12. 2014

vytisknout  e-mailem