Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Co dělat, když jste se stali obětí krádeže

Je velmi nepříjemné, když přijdete domů a zjistíte, že Vám chybí peněženka se všemi doklady nebo dokonce i mobilní telefon. V případě, že jste se stali obětí krádeže, je nutné zachovat chladnout hlavu a ihned reagovat. 

     Zde jsou postupy, které vás ochrání před daleko větší škodou. Pokud Vám zcizí celou peněženku, kdy jejím obsahem byli nejenom peníze, ale i platební karty je důležité:
- platební kartu ihned zablokovat přes help linku dané banky, která Vám ji vydala.
     Pokud jste v peněžence měli i doklady totožnosti:
- ihned navštivte nejbližší místní oddělení Policie České republiky, aby byl o Vaší ztrátě vyhotoven úřední záznam. Bude Vám vystaveno potvrzení o ztrátě/krádeži dokladu, na základě kterého Vám příslušné pracoviště městského úřadu vystaví doklad nový.
     Stane-li se, že Vám byl zcizen mobilní telefon, je důležité:
- spojit se s operátorem a učinit příslušné kroky k blokaci telefonního čísla
- navštívit služebnu policie a s sebou si vezměte doklad o koupi telefonu, na níž je výrobní číslo přístroje tzv. IMEI uvedeno. Bude s Vámi sepsán úřední záznam, na základě kterého se bude postupovat při blokaci mobilního přístroje.
     Těmto nepříjemným situacím se dá předejít dodržováním určitých preventivních postupů. Jedním z nich je například nošením peněz, dokladů a platebních karet odděleně. Neméně důležité je sledovat okolí a dávat si pozor na své věci. V případě, že se stanete obětí krádeže, využijte linku 158 a informujte se o další postupu nebo například kde je nejbližší služebna policie. Nedávejte zlodějům zbytečně příležitost, aby Vás okradli.
nprap. Bican Jaroslav
26. 11. 2010

vytisknout  e-mailem