Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Člen slovenské organizované skupiny zadržen v České republice

Mezinárodně hledaného dvaatřicetiletého Slováka zadrželi detektivové Cíleného pátrání a Národní centrály SIRENE Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Hledaný je na Slovensku stíhán pro podvod velkého rozsahu, založení, zosnování a podporu zločinecké skupiny. Se svými společníky způsobili škodu v řádech několika stovek milionů slovenských korun, a proto vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku dva Evropské zatýkací rozkazy. První z nich obsahoval rozsudek, který hledaného poslal na pět let do výkonu trestu a v druhém případě mu za další rozsáhlé hospodářské trestné činy hrozí 5 až 12 let odnětí svobody.  

Zhruba čtrnáct dní od vydání Evropského zatýkacího rozkazu stačilo detektivům, aby se dostali na stopu hledaného podvodníka, kterého zadrželi v autě jeho sestry v Praze 5. Při kontrole dokladů policistům navíc předložil cestovní pas svého bratra, za kterého se celou dobu vydával. Ani tato lest mu nepomohla a tak se později snažil vymluvit, že si doklady spletl a bratrovi dokumenty předložil omylem. Vzhledem k tomu, že celou dobu věděl, co mu na Slovensku hrozí, tak vymýšlel různé varianty ukrývání i komunikace.
 
Hledaný Slovák je v současné době umístěn v předávací vazbě a čeká na rozhodnutí české justice, zda ho pošle zpět na Slovensko.
 
Z údajů Národní centrály SIRENE vyplývá, že prostřednictvím Schengenského informačního systému je každou hodinu vypátrána jedna hledaná osoba nebo věc. V letošním roce detektivové Národní centrály SIRENE provedli téměř 130 zásahů na hledané zločince v České republice i v cizině. Celkově pak v roce 2012 vyřešili přes 1800 zásahů na hledané osoby a věci.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem