Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ: Desítky policistů v permanenci.

Barum Czech Rally Zlín 2014  

Konec prázdnin je ve Zlínském kraji každoročně spojený s motoristickým svátkem v podobě BARUM CZECH RALLY ZLÍN. A letošní srpen rozhodně není výjimkou.
Tuto soutěž kromě desítek závodníků navštíví i desetitisíce fanoušků automobilového sportu, kteří jezdcům vytváří podél tratí bouřlivou kulisu. Na veřejný pořádek, bezpečnost a plynulost silničního provozu budou od středy až do neděle dohlížet kromě pořadatelů také desítky policistů. Ti se nesoustředí pouze na dohled nad dodržováním dopravních předpisů, ale také na prevenci před zloději, které do okolí rychlostních zkoušek nepochybně přilákají davy lidí a velké množství odstavených automobilů. V terénu budou policisté z řad pořádkové, dopravní či cizinecké policie a samozřejmě kriminalisté. Po celou dobu soutěže budeme mít k dispozici také vrtulník Letecké služby Policie ČR, ze kterého budeme dostávat mimo jiné informace o aktuální situaci v dopravě. Je více než pravděpodobné, že na přejezdech mezi jednotlivými rychlostními zkouškami bude provoz velmi hustý a krátkodobě budou hrozit i kolony pomalu popojíždějících automobilů. Nabádáme tedy řidiče ke zvýšené opatrnosti, neboť případná nehoda by na takovýchto úsecích mohla dopravu zcela zastavit. V každém případě je nutné důsledně dodržovat pokyny policistů a pořadatelů.
Také letos jsme pro veřejnost zřídili službu, díky níž se mohou volající dozvědět o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, hustotě provozu, objízdných trasách, atd. Tyto informace se k lidem dostanou prostřednictvím speciální telefonní linky 974 662 662, kterou budou od čtvrtka do neděle obsluhovat odborníci ze zlínského dopravního inspektorátu.
 
V průběhu loňské Barum rally jsme v souvislosti se soutěží nezaznamenali žádnou krádež. Přesto je na místě několik doporučení.
  • Automobily neparkujte na odlehlých nebo neosvětlených místech!
  • Byť se vzdalujete jen na pár minut, nenechávejte uvnitř vozidla žádné věci!
  • I zdánlivě bezcenná věc ponechaná na viditelném místě automobilu může pachatele zlákat ke krádeži.
  • Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního a uzavření a uzamčení všech dveří!
Mezi největší incidenty jinak poklidného průběhu loňské soutěže řadíme nehodu závodního vozu s motorkářem a několik konfliktů s neukázněnými fanoušky, kteří riskantně vbíhali na trať a při rychlostní zkoušce Pindula na silnici dokonce hodili dýmovnici.
 
Již od dnešního dne si mohou závodníci najíždět tratě jednotlivých rychlostních zkoušek. S tím částečně souvisí také opatření, během kterého budou policejní hlídky dohlížet zejména nad dodržováním pravidel silničního provozu. V loňském roce během dvou dní předcházejícím oficiálnímu startu soutěže porušilo zákon 172 řidičů, z nichž 110 jich překročilo nejvyšší povolenou rychlost.
Respektování dopravních předpisů se mimo uzavřené tratě samozřejmě týká i závodníků. V minulosti muselo do peněženky sáhnout i několik soutěžních jezdců, kteří rychlost svých silných vozů nedokázali uhlídat.
 
Již v úterý odpoledne museli policisté řešit havárii jednoho ze soutěžních speciálů nedaleko Biskupic. Žena za volantem závodního vozu to pravděpodobně přehnala s rychlostí, dostala smyk a skončila na louce mimo silnici. Se zraněními byla posádka automobilu převezena k ošetření do uherskohradišťské nemocnice.
 
 
 
 
NEJBLIŽŠÍ UZAVÍRKY
 
Zítra, tedy ve čtvrtek, čeká na obyvatele Zlína první rozsáhlá uzavírka. Od 22:45 do 01:30 hodin bude uzavřeno centrum města. Jezdci mají v tomto časovém úseku prostor k seznamovacím jízdám městské rychlostní zkoušky, která o den později oficiálně odstartuje letošní Barum rally.
pátek od sedmi hodin do třinácti hodin bude zcela uzavřena silnice spojující obce Pohořelice a Komárov. Uskuteční se zde shakedown, po jehož ukončení se veškerá pozornost soustředí do Zlína. V souvislosti s noční městskou rychlostní zkouškou bude centrum města pro běžnou dopravu zcela uzavřeno od 17:45 hodin. S otevřením trati počítáme okolo půlnoci. Posádky vyrazí na městský okruh dlouhý asi 3 kilometry z ulice Vodní. Přes ulici Gahurovu přijedou do bývalého svitovského areálu a přes autobusové nádraží, ulici Gahurovu a Tyršovo nábřeží zpět na ulici Vodní. Všem divákům doporučujeme, aby se nesnažili do centra města za každou cenu přijet automobilem. Parkovací plochy budou velmi omezené, je tedy výhodnější nechat vozidlo na některém z parkovišť na okraji města a do centra přijet městskou hromadnou dopravou.
Autobusové nádraží bude dočasně přesunuto na ulici Hradskou.
 
 
Speciální telefonní linka Policie ČR : 974 662 662

 

27. srpna 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem