Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

Preventivní akce na Svitavsku 

Policisté v průběhu dvou dnů, (29. a 30. dubna), kdy tato akce probíhala ve Svitavách a v Litomyšli, se snažili všem osloveným vysvětlit správné přecházení vozovky a odbourat mýtus o absolutní přednosti. Malé dárečky z rukou policistů jistě dětem v dalších dnech připomenou, jak si bezpečně počínat na přechodu pro chodce.
Vysvětlit právě dětem správné přecházení vozovky není jen tak od věci. Svědčí o tom i dva případy z poslední doby, ve kterých právě dítě vběhlo přímo pod rozjeté vozidlo. Obě děti z kolize vyvázly jen s drobnými oděrkami,   ale to bývají případy jen ojedinělé. Mnohdy končí podobné střety člověka s vozidlem velmi tragicky.
 Oba zmíněné případy se staly v dubnu letošního roku. První případ se stal 7. dubna v Moravské Třebové, kdy zpoza zaparkovaného vozidla vyběhl do jízdní dráhy osobního automobilu teprve 4letý chlapec. Ten druhý se pak odehrál o několik dní později v Litomyšli. Tehdy do jízdní dráhy náhle do vozovky vstoupila 11letá dívenka.
 Aby k podobným případům docházelo co nejméně, probíhá již třetím rokem celorepubliková akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne. Ta je věnována všem chodcům různých věkových kategorií a probíhá ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra a Českou radou dětí a mládeže. (Fotogalerie z akce ke shlédnutí zde)
nprap. Anna Štegnerová
30. 4. 2009

vytisknout  e-mailem