Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Začíná předvánoční čas - občané pozor na kapsáře a zloděje!

KRAJ - Občané, dávejte si zvýšený pozor na kapsáře a zloděje! Ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování! 

Občané, dávejte si v nadcházejícím předvánočním čase zvýšený pozor na kapsáře a zloděje a ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování. Připomínáme některá základní:

Při procházkách a nákupech na vánočních tržištích se vyplatí rozdělit peníze na   menší částky, uschovat je a nosit je odděleně.

Nikdy nenechávejte peněženku a doklady na vrchu kabelky či nákupní tašky. V nákupním centru, obchodech a obchodních domech nikdy nenechávejte tašku či kabelku v prostoru nákupního vozíku a už vůbec ne v sedáku pro dítě.

Buďte ostražití v prostředcích městské hromadné přepravy, kde je v předvánočním čase neustále nával cestujících. Kapsáři zde „pracují“ buď samostatně, nebo ve skupinách, což je pro ně bezpečnější. Vyvolají zmatek, natlačí se k vytipované osobě, někdo z nich ukradne peněženku, předá ji dalšímu, který ji schová. Skupina se tváří, jako by k sobě nepatřila a vystupují většinou společně.

Ženám doporučujeme mít ruku na zipu kabelky či tašky.

Mládež by si měla dávat pozor na své batohy. Batoh na zádech v tlačenici není v bezpečí.

Mužům doporučujeme uložit peníze a doklady do náprsní kapsy bundy či kabátu, která je na zip.

Při delším cestování vlakem či autobusem za vánočními nákupy platí stejná   pravidla. Svá zavazadla musíte mít i zde neustále pod kontrolou - spát rozhodně  nedoporučujeme. Je lepší vyhýbat se lidem, kteří jsou viditelně pod vlivem  alkoholu, drog nebo jsou agresivní.

Při výběru finanční hotovosti z peněžního bankomatu je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedopusťte, aby vás při zadávání PINu někdo rušil. Všímejte se  nestandartně fungujících a vypadajících bankomatů (nějaké přídavné čtecí  zařízení, miniaturní kamera apod.). V případě takového zjištění informujte Policii České republiky.

Při bezhotovostních platbách v obchodě, restauraci apod. zadávejte PIN co nejopatrněji, nepouštějte platební kartu z dohledu. Dohlédněte, aby byl k jedné vaší platbě vyhotoven pouze jeden doklad o provedení transakce. Doklady od provedených transakcí včetně potvrzení výběrů z bankomatů hned nevyhazujte – uschovejte je alespoň po dobu tří měsíců.

Co dělat při okradení?

Při odcizení peněženky, dokladů, platební karty je nutné neprodleně vše nahlásit na Policii České republiky, nejlépe v místě, kde došlo k odcizení nebo na linku 158. Je třeba zachovat pokud možno klid, uvést vaše jméno, telefonní číslo, vaši přesnou adresu a popsat událost. Policii bude zajímat co nejvíce důležitých údajů o události a pachateli - jeho popis: pohlaví, věk, výška, účes, obličej, chůze, fyzické zvláštnosti, oblečení, způsob řeči. Policie s vámi následně sepíše na služebně protokol. Váš popis uvedený v protokolu je důležitý pro konečné zadržení a usvědčení pachatelů těchto krádeží.

Při odcizení platební karty je nutné provést okamžitě její blokaci u peněžního ústavu, který vám ji vydal.

Kapesní krádeže (počet) v Libereckém kraji a v jeho jednotlivých okresech:

 

2012

2013

2014

2015 do 31.10.

Česká Lípa

114

96

79

42

Jablonec n. N.

18

35

22

22

Liberec

14

12

12

13

Semily

15

11

15

11

Liberecký kraj

161

154

128

88

Poslední dvě krádeže věcí při sobě zaevidovali policisté na Jablonecku během uplynulého víkendu. První z nich se stala již v pátek 27. listopadu večer v Tanvaldě v ulici Krkonošská, kde kolem devatenácté hodiny dosud neznámý pachatel využil nepozornosti jednoho z návštěvníků baru a ukradl mu peněženku, kterou měl položenou před sebou na stole. V odcizené peněžence měl poškozený uloženou finanční hotovost a osobní doklady. Zloděj mu v tomto případě způsobil škodu ve výši 18.000,- Kč. Ke druhé krádeži došlo hned následující den, a to krátce před třiadvacátou hodinou na jedné z diskoték v Jablonci nad Nisou. V této době opět dosud neznámý pachatel odcizil mladíkovi z pravé kapsy zimní bundy, kterou měl na sobě, mobilní telefon zn. Sony Xperia Z5 Compact  v hodnotě 10.000,- Kč. Pachatelé obou skutků se dopustili trestného činu krádeže, za jehož spáchání jim v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

 

30. 11. 2015
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem