Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vem si mě

Jen v roce 2007 způsobili v Ostravě pachatelé krádežemi věcí z vozidel škodu ve výši více než 54 milionů korun! 

  1. Netradiční mediální kampaň „VEM SI MĚ!"
  2. Vem si mě! - akce odstartovala
plakat_Vem_si_me.JPG plakat_Vem_si_me.JPG
V prvních měsících tohoto roku 2008 vzrostl počet případů věcí z vozidel o víc než 100 % (srovnáme-li první čtvrtletí roku 2007 – 704 trestných činů, první čtvrtletí roku 2008 – 1434 trestných činů). Ostravští policisté okamžitě reagují na kritickou situaci komplexem opatření. 

"VEM SI MĚ!“ – jako by volala každá věc, kterou zanecháte v prostoru automobilu, navíc velmi dobře viditelnou díky proskleným částem vozidla.
„Kde nic není, ani zloděj neuspěje!“ – zlaté pravidlo: nenechávejte v zaparkovaném vozidle žádné věci! Logicky pokud odstraníte cíl, nemotivujete pachatele! Ani v době manipulace s nákupem, nenechávejte v prostoru vozidla žádné cennosti! Své věci mějte vždy na dosah i na dohled. Naše neopatrnost, nedbalost, nepozornost, přílišná důvěřivost pak přináší „bohatou úrodu“ pachatelům, při jejich tradičních procházkách parkovišti obchodních center. Lákadla odložená ve vozidlech obohacují nenechavce měrou vrchovatou. Vždyť „komu není rady…..“

Nepříznivou situaci řeší ostravští policisté okamžitě souhrnem efektivních postupů. Netradiční mediální kampaň je první nekonvenční akcí. Střídá v minulosti používané preventivní akce „auto není výloha“ či  „auto není trezor“ (přitom nebudou označovány nálepkou, letákem či visačkou pouze vozidla, jejichž řidiči ve svém vozidle něco ponechali. To se v minulosti ukázalo být kontraproduktivní, jelikož to vedlo k jednoduššímu a velmi rychlému zorientování na poli vozidel se zapomenutými cennostmi). „VEM SI MĚ!“ začíná 17. května 2008 a potrvá měsíc, do 16. června 2008. Ostravští policisté, spolu se strážníky Městské policie Ostrava a studenty Střední odborné školy ochrany osob a majetku Ostrava-Michálkovice, budou chránit majetek občanů, který zapomněli ve vozidlech na parkovištích obchodních center

Při akci budou používány visačky „vem si mě“. Visačky budou umísťovány na všechna vozidla, takže jako v minulosti nebudou „nápovědou“ zlodějům. Dle „obsahu“ vozidla pak budou na visačkách označeny a připomenuty majitelům jejich „prohřešky“. Pokud se ve vozidle nebudou nacházet věci, bude totožnou visačkou „vem si mě“, připomenuto právě zlaté pravidlo – kde nic není, zloděj neuspěje!

„VEM SI MĚ!“ je komplexem opatření, který stojí na pěti pilířích.

  • Prvním pilířem je speciální tým E 2. Tým tvoří policisté-specialisté prověřující trestnou činnost krádeží věcí z vozidel a krádeží vloupáním do vozidel. Tým funguje měsíc (od dubna) a má enormní úspěchy. Zatímco v březnu bylo zadrženo 9 pachatelů, v dubnu to bylo dvakrát tolik, 18. Ruku v ruce jde logicky vysoká objasněnost spáchaných krádeží, kdy v březnu bylo objasněno pouhých 35 trestných činů, oproti dubnovým 57 skutkům. Zvážíme-li skutečnost, že za první tři měsíce roku 2008, bylo objasněno jen 66 případů, a v dubnu 57, je evidentní obrovská úspěšnost týmu. Za čtyři měsíce od ledna do dubna 2008 bylo tak objasněno 123 trestných činů. Samozřejmostí je pak snížení počtu případů uvedených krádeží zhruba o 21 %. V číslech to pak znamená 464 případů v březnu a 367 případů v dubnu 2008 („nápad“ snížen o 97 případů).
  • Druhý pilíř reprezentuje každodenní intenzivní a aktivní výkon služby všech ostatních ostravských policistů.
  • Třetí pilíř představuje mediální kampaň „vem si mě“. Cílem kampaně je chránit majetek, aktivně informovat a vybudovat tak základní návyky ochrany majetku. Záměrem je také pomoci při informování o možnostech zabezpečení majetku. Dalším úkolem je rovněž včasná informace majitele vozidla o skutečnosti, kdy opomněl základní pravidla ochrany majetku a mohl se tak stát obětí trestného činu.
  • Čtvrtý pilíř tvoří ostravští městští strážníci. Při preventivní akci „vem si mě“ zde patří i studenti Soukromé střední odborné školy ochrany osob a majetku Ostrava-Michálkovice.
  • Pátý pilíř zastupují samotní občané. Osvícený člověk chápe, že policisté nemohou být dvacet čtyři hodin na všech místech města a přijímá tak zodpovědnost za svůj majetek ve smyslu základních zásad community policing. Osvojením základních zásad ochrany majetku pak nemotivuje pachatele odstraněním věcí z vozidel. Rozumný člověk ví, že lhostejnost a nevšímavost je nesprávným způsobem v boji s trestnou činností. Pokud váhá, zda oznámit či svědčit v trestném činu, pak je vhodné si uvědomit, že příště může být obětí právě on.

    Zlatá pravidla: apelujeme na všechny, aby ve svých automobilech nevystavovali žádné věci, byť i prázdnou igelitovou tašku nebo hračku... Při manipulaci s nákupem nenechávejte žádné zavazadlo v prostoru odemčeného vozidla. Buďme všímaví ke svému okolí. Jste-li svědkem krádeže ihned informujete Policii ČR na lince 158.


Krádež věcí z vozidel   

  počet TČ škoda v tis. Kč průměr na den objasněnost  v %
2003 3017 51172 8 16,74
2004 2224 38958 6 14,93
2005 1704 31329 5 10,45
2006 2789 41347 8 14,41
2007 3433 54258 9 08,97
 graf zde

 

Krádež věcí z vozidel leden - březen 2007 a 2008

  počet TČ škoda v tis. Kč průměr TČ na den objasněnost objasněnost v %
2007 704 9575 8 87 12,36
2008 1434 24849 16 66 04,60
 graf zde 

 

vytisknout  e-mailem