Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění na šíření počítačového viru

Upozorňujeme na stoupající počet případů, ve kterých dochází k šíření škodlivého kódu a infikování počítačů tzv. „trojským koněm". 

V posledních dnech jsme zaznamenali zvýšený počet případů, ve kterých dochází k šíření počítačového škodlivého kódu. Po aktivaci upozorní dotčeného uživatele, že byl jeho počítač Policií České republiky zablokován. Uvedeným důvodem je porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií či šíření spamu. Součástí tohoto upozornění je i nabídka uživateli o možnosti složení kauce v podobě zaplacení pokuty.

Jednání spočívá v šíření počítačového škodlivého kódu spolu s neoprávněným podvodným lákáním finančních prostředků. Útok se skládá částečně z technického útoku, při kterém se dostává informace k poškozenému a dále tzv. sociálním inženýrstvím, jehož prostřednictvím jsou po dotčených uživatelích požadovány peníze.
 
Upozorňujeme veřejnost, aby na podobné výzvy nereagovala. Vylučujeme, že bychom uvedeným způsobem realizovali zákonná opatření směřující k případným pachatelům trestných činů. Navíc neexistuje žádný právní titul, který by umožňoval deklarovaným způsobem po zaplacení tzv. pokuty eliminovat úkony trestního řízení.

Žádáme veřejnost, aby na podobná upozornění bezprostředně nereagovala a ignorovala instrukci, která je uváděna v závadové zprávě. Doporučujeme všem uživatelům antivirovou kontrolu a tím eliminovat další aktivitu počítačového škodlivého kódu. V této souvislosti je vhodné provést i instalaci posledních bezpečnostních záplat jednotlivých softwarových aplikací.
 
V současné době se tímto případem intenzivně zabýváme. Pro hlášení závadového obsahu a závadových aktivit na internetu byl dne 1. srpna 2012 na internetových stránkách policie spuštěn provoz on-line formuláře, kde můžete oznámit i toto šíření tzv. „trojského koně“.
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
8. října 2012
Odkazy do noveho okna

DOKUMENT_policie

DOKUMENT_policie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem