Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Srážka autobusu s osobním vozidlem

Taktické cvičení složek IZS 

Srážka autobusu s osobním vozidlem Škoda 105 zablokovala ve čtvrtek 24. září od 11:00 do 13:00 miletínské náměstí. Křik zraněných a k tomu příjezd houkajících vozidel zdravotní záchranné služby, hasičů a policistů silně zapůsobil na všechny přítomné. Naštěstí se nejednalo o skutečnou dopravní nehodu, ale o „Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému“  (IZS).
 
Jeho cílem bylo prověřit připravenost a akceschopnost složek IZS. Jako první byla na místě záchranná služba spolu s policisty, kteří zajistili místo dopravní nehody a následně uzavřeli náměstí pro motoristy. Po celou dobu zásahu byla doprava vedena po místních komunikacích.
 
Plné ruce práce měli hasiči, kteří z havarovaného autobusu, ve kterém cestovalo 12 studentek,  vyprostili pět lehce a pět těžce raněných  dívek. Jedna z nich spolu s řidičem nehodu nepřežila.  Z vozidla, ve kterém jela čtyřčlenná posádka,  pak vyprostili dvě těžce zraněné osoby. Řidič a jeho spolujezdec utrpěli zranění, kterým na místě podlehli.  
 
O zraněné se na místě postarali lékaři, kteří si tak vyzkoušeli metodu START, což je roztřídění zraněných osob podle závažnosti zranění. Těžce zraněné osoby nejdříve  ošetřili  a  stabilizovali v připraveném stanu,  odkud pak byly  transportovány  do zdravotnických zařízení v Jičíně, v Hořicích a v  Hradci Králové.
 
Dopravní nehodu vyšetřovali policisté ze Služby  kriminální policie a vyšetřování spolu s dopravními  policisty. Jejich prvořadým úkolem bylo zjištění totožnosti zraněných a zesnulých osob. Dále prováděli její  zadokumentování a výslechy  svědků.   
 
Cvičení, které si nenechalo ujít  několik set diváků,   bezesporu splnilo svůj účel.
fotogalerie
nprap. Hana Klečalová
24.9.2009

vytisknout  e-mailem