Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Setkání s občany v obci Úhlejov

Nedávejte podvodníkům šanci 

Poměrně často se setkáváme s medializací případů, kdy si nejrůznější podvodníci vybírají za své oběti zcela záměrně naše starší spoluobčany, které následně připraví o jejich peníze a cennosti. Smyšlené legendy a lži, které používají k oklamání seniora, se většinou stále opakují. Bohužel se i tak najde mnoho lidí, kteří jim znovu uvěří.
Policisté se před lidskými hyenami snaží varovat širokou veřejnost různými preventivními aktivitami. Jednou z nich jsou i besedy a přednášky pro občany měst a obcí.
Další takové setkání proběhlo v obci Úhlejov na Hořicku. V kulturním domě se v pátek 19. srpna v podvečer sešel pracovník Preventivně informační skupiny Jičín s místními obyvateli. Po krátkém uvítání přítomní shlédli projekci filmu „(Ne)bezpečný věk“, kde je zaujalo vyprávění obětí, které uvěřily podvodníkům a následně přišly o celoživotní úspory. Preventista zdůraznil, že rizikové je zejména setkání s cizím člověkem. Posluchačům doporučil několik základních pravidel chování, podle kterých je vhodné se v takových případech řídit. K pocitu bezpečí pomůžou určitě i zamčené dveře opatřené řetízkem a kukátkem. Pokud je ale majitel domu nebo bytu otevře, aniž by se přesvědčil, kdo stojí za nimi, dává nepoctivcům velikou šanci. Tito lidé umějí velice dobře komunikovat a pod různými záminkami se potom celkem lehce vnutí do obydlí, kde seniora lstí připraví nejčastěji o peníze. Přednášející uvedl i několik konkrétních případů z poslední doby.
V průběhu diskuze odpověděl také na dotazy občanů policista z Obvodního oddělení Hořice, který má jejich obec ve své územní odpovědnosti. Strážci zákona na setkání přivezli také preventivní materiály, které občanům mohou poskytnout mnoho dalších rad a doporučení.

Předešlé setkání: Někdo je za dveřmi
Preventivní projekt: Nepouštějte vlka dovnitř
por. Bc. Petr Janda
19. 08. 2011

Odkazy do noveho okna

Obec Úhlejov

foto č. 1 

Detailní náhled

Obec Úhlejov

foto č. 2 

Detailní náhled

Obec Úhlejov

foto č. 3 

Detailní náhled

Obec Úhlejov

foto č. 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem