Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika dopravní nehodovosti MŘ Plzeň

PLZEŇ - Přehled počtů dopravních nehod na území Městského ředitelství policie Plzeň za I. pololetí letošního roku.  

Na území Městského ředitelství policie Plzeň došlo za první pololetí letošního roku k 538 dopravním nehodám, při kterých přišly o život dvě osoby, 32 účastníků utrpělo těžká zranění a 215 lehká. Oproti stejnému období loňského roku je pokles o 104 dopravních nehod.
 Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřil nesprávný způsob jízdy, a to ve 210 případech, dále nepřiměřená rychlost (135), nedání přednosti v jízdě (114) a nesprávné předjíždění (3).   Nejvíce se havarovalo v obci, a to ve 480 případech. Padesát osm dopravních nehod řešili policisté mimo obec.  Na silnici I. třídy došlo k 31 dopravním nehodám, na silnici 2. třídy k 15 dopravním nehodám a na silnici 3. třídy k deseti kolizím.  
Strážci zákona řešili za prvních šest měsíců tohoto roku 32 dopravních nehod, jejichž řidiči byli pod vlivem alkoholu. V loňském roce řešili ještě o jednu dopravní nehodu více. Ve čtyřech případech byli motoristé pod vlivem drog. Oproti roku minulému zaznamenáváme nárůst dopravních nehod pod vlivem drog o tři případy. Nejčastěji docházelo v Plzni k dopravním nehodám v úterý (101), nejméně pak v neděli.
V 337 případech byla dopravní nehoda zaviněna řidičem motorového vozidla, v 54 případech řidičem nákladního vozidla, ve 3 případech havarovali řidiči autobusu. Ve třinácti případech pak policisté vyjížděli k dopravní nehodě s jízdním kolem. Strážci zákona zapsali do policejních statistik 50 případů srážky s chodcem,  25 případů srážky s lesní zvěří nebo domácím zvířetem. Nejvíce se havarovalo ve dne, a to ve 522 případech. V noci pak v 92 případech.
 
V průběhu letních prázdnin plánujeme řadu dopravně bezpečnostních akcí.
 
nprap. Ivana Telekešová, DiS.
18. července 2013
 

vytisknout  e-mailem