Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra na Náchodsku

Policisté si povídali s chodci 

ZebraZebra se za tebe nerozhlédne
V pondělí 4. dubna a v úterý 5. dubna 2011 si na některých vybraných přechodech na Náchodsku mohli chodci s policisty zopakovat správné přecházení vozovky. Již osmé kolo celorepublikové dopravně bezpečnostní akce nazvané „Zebra se za tebe nerozhlédne“ přijali s povděkem a valstně bez překvapení. Již z předchozích let si totiž většina malých i větších chodců pamatovala nejen zebru jako logo akce, ale i většinu pravidel a doporučení správného přecházení. Jak dětem, tak i rodičům se líbilo, že policisté na ně nezapomínají a každým rokem se chodcům věnují.
 
Chodci jako nejzranitelnější účastníci silničního provozu se každoročně stanou oběťmi ale i zároveň i zaviní množství dopravních nehod. Právě to chtějí policisté svými aktivitami změnit a naučit chodce, chránit se a být pozorný.
 
Jen od začátku roku 2011 eviduje náchodský dopravní inspektorát 11 dopravních nehod s chodcem, což je o 6 více než v r. 2010, 9x je podezřelý ze zavinění chodec (+6 než v r. 2010). Jedenkrát byla usmrcena chodkyně, třikrát chodci utrpěli těžké zranění a šestkrát zranění lehké. Zajímavé je, že v sedmi případech byly účastníky ženy a jen ve čtyřech muži. Jedenkrát se na nehodě chodce podílel alkohol.
 
Por. Bc. Eva Prachařová, nprap. Jana Pecoldová
5. 4. 2011

 

vytisknout  e-mailem