Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Hejtman ocenil policistu

Ms kraj: hejtman Moravskoslezského kraje ocenil pět příslušníků Integrovaného záchranného systému. 

Dnes 6.3.2013 ocenil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák pět příslušníků Integrovaného záchranného systému, mezi nimi též policistu územního odboru Nový Jičín, kpt. Bc. Petra Albrechta. Ocenění proběhlo v souvislosti s nedávným neštěstím ve Frenštátu pod Radhoštěm.
Kpt. Bc. Petr Albrecht byl jedním z prvních, kteří se na místě podíleli na záchranných pracích a spolupodílel se na organizaci následných činností policistů na místě. Níže Vám přinášíme pohled na neštěstí očima oceněného policisty...
 
Nedělní ráno
 
Rodícím se nedělním ránem zazněla ohlušující rána, která vzbudila řadu lidí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Mezi nimi byl i Petr Albrecht, policista územního odboru Nový Jičín, který v té době, jako desítky dalších, spal ve svém bytě. Detonace jej okamžitě přivedla k vědomí. První, co jej napadlo, že došlo k výbuchu v bytě. Doslova prosprintoval obydlí, aby se přesvědčil, zda jsou jeho nejbližší v pořádku. Naštěstí mohl tuto skutečnost záhy konstatovat. Další jeho kroky směřovaly k oknu. Druhá varianta, která jej napadla, že před domem došlo k dopravní nehodě a třeba explozi nádrže nějakého vozu.
Pohled z okna však znamenal zjištění situace, kterou do té doby viděl možná jen ve filmech. Ze země před domem se právě zvedal soused poté, co byl odhozen tlakovou vlnou. Registroval odlesky ohně. Okamžitě informoval ženu, aby přivolala pomoc prostřednictvím tísňové linky a oblékl se do toho, co mu přišlo pod ruku. Později odpovídal na dotazy novinářů, zda opravdu neměl ponožky, když běžel lidem pomoci. A nutno dodat, že tento fakt potvrzoval. V danou chvíli pro něj bylo prioritní pokusit se zachránit požárem ohrožené obyvatele.
Když vyběhl z domu, právě přijížděla hlídka obvodního oddělení policie Frenštát pod Radhoštěm. V době výbuchu byli policisté vzdáleni několik set metrů. Poté, co uslyšeli detonaci, okamžitě se snažili vypátrat její příčinu. Jeden z policistů zůstává u vozu a zjišťuje veškerou komunikaci s operačním střediskem, přivolává pomoc, sděluje aktuální informace a navádí posily a další součásti integrovaného systému k předmětnému místu.
Dovchodu domu vbíhají dva policisté, druhý z hlídky současně s Petrem Albrechtem. Míjejí ty, kteří mohli opustit dům vlastními silami. Situaci ale komplikuje neskutečný žár, orientace je nemožná díky černému kouři, hrozí intoxikace zplodinami hoření. Oběma policistům se podaří propátrat přes boční vchod suterén, pak musí místo opustit. Schodiště je zahaleno černým kouřem.
Později situaci popíše frenštátský policista jako jakési zlověstné ticho před dalšími výbuchem. Slyší praskat sklenice a další zvuky destrukce věcí v důsledku výbuchu. Vteřiny se najednou podobají hodinám, neskutečně se vlečou. Oběma zasahujícím policistům je jasné, že pokud vběhnou do prostoru zakouřeného schodiště, už se nevrátí. Vybíhají před dům a snaží se zamezit dalším následkům. Jeden zjišťuje situaci na druhé straně domu, kde přijíždí strážníci a rovněž pomáhají lidem. Na této straně je dům ve svahu, proto někteří obyvatelé mohou opustit dům tím, že vyskočí.
Oba policisté slyší volání o pomoc. Později to oba popíší jako chvíli nejhorší. Uvědomují si, že s tzv. holýma rukama, nemohou do domu zasaženého ohněm vběhnout a pomoci komukoli, aby dům opustil po schodišti. Snaží se uklidnit, navigovat další obyvatele domu, aby se přemístili třeba na jiné místo, v danou dobu relativně bezpečnější místo, odkud jsou lidé následně vysvobozeni hasiči a příslušnou technikou.  
Brzy se u domu shromáždí skupina lidí, někteří z nich katastrofu natáčí na mobilní telefony. Oba policisté reagují současně. S dalším policistou vytýčí bezpečný prostor, neboť nelze zatím vyloučit další výbuch a nové oběti. Brzy nato opravdu další detonace zazní. K místu neštěstí se sjíždějí další posily, integrovaný záchranný systém je v plné práci.
kpt. Bc. Petr Albrechtkpt. Bc. Petr Albrecht
Kpt. Bc. Petr Albrecht, vrchní komisař územního odboru Nový Jičín, přechází z „role“ zachránce do funkce velícího zákroku. Zatímco hasiči se snaží zdolat požár a vyprostit pohřešované, současně je nutné zajistit několik rovin činností, koordinovat množství informací. Je nutné zajistit rovinu pohřešování osob, místo činu i prověřování. Brzy je na místě množství dalších policistů, kteří jednotlivé dílčí úkoly zajišťují. Policista pak na místě tragédie zůstává další desítky hodin.
Jako nejkrizovější okamžik oba první zasahující policisté popíší volání lidí o pomoc a pocit bezmoci, když stojí před místem zasaženým ohněm. Byť udělali vše, co v danou dobu udělat mohli, k této situaci se v myslích vrací. Byť ví, že jen tlaková vlna následného výbuchu odhodila skupinu zasahujících hasičů, z nichž jeden byl převezen do nemocnice.  
Petr Albrecht na dotaz následně situaci popíše. Když jsem k zasaženému domu přibíhal s kolegou, viděl jsem rozmetané věci až přes silnici. Střepy, okna, dveře. Stromy v okolí vypadaly jako bizardní vánoční stromky. Ulpěly na nich žaluzie. Mezi změtí jsem však registroval věci osobního charakteru, třeba fotografie. Jedním slovem? Pak apokalypsa… Za těchto okolností pak oba vbíhají dovchodu domu a musí postupovat víc než racionálně. Jakákoli chyba může znamenat lidský život…
Kolega z obvodního oddělení policie Frenštát pod Radhoštěm je při dotazech stejně skromný jako Petr Albrecht. Při otázkách, zda by i on, jako první z lidí zasahujících na místě tragedie, nechtěl dodat něco k záchraně, skromně odpoví. Nebyl jsem na místě tak dlouho jako Petr, dodnes mě mrzí, že jsem holýma rukama pro ty lidi nemohl udělat víc. A to i přesto, že se nerozmýšlel, a do hořícího domu, v němž následně zazněly další detonace, vběhl a propátral s kolegou místa, kam se v danou dobu ještě dalo vstoupit. I přesto, že do příjezdu posil, dělal vše proto, aby eliminovali následek na minimum.
Petr Albrecht do současnosti pomáhá řešit následky tragédie. Je předsedou výboru společenství vlastníků bezprostředně sousedícího domu, který je výbuchem poškozen a tak i nadále zůstává denně v kontaktu s obyvateli domu. Řeší situace, které výbuch způsobil.
 
 
                                                                                      por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                              6. března 2013
Informace o tregédii ve Frenštátě pod Radhoštěm můžete sledovat ZDE.
Fotogalerie z ocenění naleznete ZDE.

vytisknout  e-mailem