Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Firma přišla o 200 tisíc korun

NÁCHODSKO - Tentokrát podvodník využil legendy" refundace daní". 

Včera se na náchodské policisty obrátil s žádostí o pomoc jednatel jedné firmy s tím, že mu přišla SMS zpráva ve znění: “ Na Váš učet byla zaslána refundace daní“ a hlavně to, že jeho firma přišla následně o téměř 200 tisíc korun.

Z jeho výpovědi vyšlo najevo, že obdržel od „české doručovací společnosti“ SMS zprávu s výše uvedeným textem a dalším odkazem, na který klikl. Pokračováním se mu zobrazila stránka, kde mu sdělovali, že firmě vrací přeplatek necelých 20 tisíc korun. Poté poškozený dle návodu zvolil v mobilním telefonu svou firemní banku, která byla v nabídce. Ihned se mu zobrazila přístupová stránka do firemního internetového bankovnictví, kam zadal klientské číslo a dále potvrdil platbu necelých 200 tisíc korun. Když transakci ukončil, uvědomil si, že místo toho, aby na účet platba přišla, platbu zadal. Mimo to mu hned po odeslání platby, přišlo potvrzení o zvýšení nastaveného limitu platby z 200 tisíc na 1 milion korun, což však odmítl potvrdit. V neposlední řadě mu sama banka zablokovala přístup k internetovému bankovnictví, jelikož jeho počínání vyhodnotila jako rizikové.
Případ v současné době šetří kriminalisté z Náchoda pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za což hrozí pachateli až pětiletý pobyt ve vězení.    

Policie varuje občany před podvodníky, kteří v současné době hojně využívají identitu známých českých doručovacích společností nebo nejvýznamnějších výrobců a distributorů elektřiny, aby občana „uchlácholili“ o pravdivosti údajů a následně o připravili o desítky tisíc korun.

por. Pižlová Šárka, DiS.
14. 7. 2022, 9:00

vytisknout  e-mailem