Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Jubilejní DEN S POLICIÍ

Sedmnáctého června 2017 proběhl v Letňanech tradiční, již X. Den s policií. A zase bylo co vidět. 

Stejně jako v předchozích devíti letech, zorganizovalo Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy den plný zábavy pro veřejnost, která si našla čas a přišla do pražských Letňan. A jelikož se jedná o velice rozsáhlou akci, je pochopitelné, že pražští policisté na to nebyli sami.

Partnery jim byli strážníci Městské policie hlavního města Prahy, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy, Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, Celní správa ČR a Vězeňská služba ČR. V tomto výčtu ale nesmím opomenout Armádu ČR a její Aktivní zálohy ze Středočeského kraje.

Všechny vyjmenované složky obohatily „policejní den“ v Letňanech svými expozicemi a statickými ukázkami své techniky a dalšího vybavení. K vidění tak byla výstroj a výzbroj jednotlivých „vystavovatelů“. U ozbrojených složek si mohli návštěvníci prohlédnout například zbraně, které používají při svém výkonu služby, taktické a neprůstřelné vesty a speciálně upravená vozidla. Návštěvníci mohli prozkoumat například různá „pojízdná vězení“ Policie ČR a V2zeňské služby ČR, vozidla určená takzvaným těžkooděncům, nebo mobilní rentgen, kterým celníci odhalují „pašeráky“. K vidění ale také bylo vybavení pyrotechnické služby, poříčních oddělní a oddílů pražské policie, policejního prezídia a strážníků městské policie.

U záchranných složek pak byl k vidění například GOLEM, což je mobilní nemocnice využívaná při mimořádných událostech, nebo hromadných neštěstí, ale také „běžné“ sanitky určené k rychlé pomoci těm, kteří jsou přímo ohroženi na životě.

Hasiči pak představili laicky řečeno cisterny, stříkačky a výškovou techniku, pomocí které eliminují požáry, nebo zachraňují životy při dopravních nehodách.

Samostatnou kapitolou pak byly dynamické ukázky. Při těch se představily prvosledové jednotky v podobě pohotovostní motorizované jednotky, pražské cizinecké policie a speciální pořádkové jednotky.

Upozaděni nebyly ani útvary kynologů a hipologů. Pejskaři pražské policie a městských strážníků předvedli například zadržení nebezpečných pachatelů, koňáci obou složek pak zase to, jek kvalitně mají vycvičené své svěřence například pro zásahy při demonstracích.

Ozdobou celého dne pak jednoznačně byly dvě ukázky, z nich jedna je již tradiční součástí policejního dne, druhá měla letos velice povedenou premiéru.

V prvním případě hovořím o policistech Útvaru rychlého nasazení Policejního prezídia ČR. Ti i přes značně nepříznivé povětrnostní podmínky neochudili přítomné obecenstvo o seskok padákem, který provedli z výšky 1000 metrů. A na doskokovou plochu se tito policisté trefili téměř na milimetr přesně.

Zmiňovanou premiéru si pak „odbyli“ policisté jízdní policie pražského krajského ředitelství. Ti divákům předvedli klání rytířů a současných policistů. Každou vyjmenovanou skupinu tvořili tři jezdci na koních, kteří podstoupili klání v celkem čtyřech disciplínách. Na body sice vyhráli současní policisté, ale jak řekl Radek Galaš, emeritní podplukovník a současný pracovník Muzea Policie ČR, který klání moderoval, vítězi jsou všichni, kteří se souboje zúčastnili, ale i diváci, kteří tuto ukázku ocenili bouřlivým potleskem.

Poslední dynamickou ukázkou a pomyslnou „sladkou“ tečkou na konec byli policisté zásahové jednotky pražské policie. Ti krom jiného převedli divácky velice atraktivní slaňování z vrtulníku, záchranu zraněného kolegy a odlet na podvěsovém laně v takzvaném hroznu. Pro lepší představu se jedná o odlet cca pěti policistů zavěšených na jednom laně upevněném pod vrtulníkem.

Desátý „Den s policií“ navštívilo odhadem 11.500 spoluobčanů, kteří se dle jejich názoru ani na minutu nenudili. Někteří akci navštívili již po několikáté, jiní přišli vůbec poprvé. Nicméně věříme, že ať ti či oni, se na další ročník přijdou opět rádi podívat.


por. Mgr. Tomáš Hulan 23. 6. 2017

vytisknout  e-mailem