Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Blíží se svátek zesnulých

ROKYCANSKO - Policie upozorňuje návštěvníky hřbitovů, aby byli ostražití a svůj majetek si řádně hlídali. 

     Je tu čas, který je v kalendáři spojen s památkou zesnulých a právě v tomto období hřbitovy, které jsou většinou na odlehlých místech, navštěvuje větší počet lidí. Proto je na místě upozornit a požádat veřejnost o zvýšenou opatrnost svého majetku, zejména pak na parkovištích u hřbitovů, kde zůstávají vozidla bez dohledu. Jejich majitelé od nich často odchází sice po řádném zajištění,  ale nechají zde viditelně uložené věci (kabelky, tašky, mobilní telefony) a právě ty se pak stávají důvodem vloupání do vozidla.  
     Pachatelé právě na tyto situace čekají, jelikož si jsou vědomi, že majitelé vozidlem odchází na delší dobu a jim postačí jen několik minut, aby se do vozidla vloupali a odnesli si kořist. Proto nedávejte zloději příležitost!
 
    Policisté se letos jako každý rok v tomto období zaměří na hřbitovy a jejich okolí a provádí opatření k ochraně vozidel. Není však v jejich silách předejít veškeré trestné činnosti související s vloupáním do vozidel a proto je nejdůležitější prevencí majitele či uživatele vozidla, nenechávat ve vozidle žádné věci, jelikož tím se minimalizuje vloupání.
 
 
Jak snížit riziko vykradení motorového vozidla ?
Auto není trezor !
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.
 
 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.
 
► Před ochodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj jen na krátkou dobu.
 
►Další rady...
Nebuďme lhostejní, jelikož tím nahráváme zlodějům. Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned na Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám !
 
nprap. Hana Kroftová
31.10.2013
 

vytisknout  e-mailem