Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Amnestie zbraní na Rychnovsku

Odevzdány samopaly i kulomety 

V letošní amnestii, která na území republiky probíhala v době od 1.února do 31. července, bylo na rychnovských odděleních policie odevzdáno 138 zbraní. V porovnání s poslední amnestií v roce 2003 se počet odevzdaných kusů navýšil - v roce 2003 bylo odevzdáno 72 zbraní.
Z celkového počtu odevzdaných zbraní jsou nejvíce zastoupeny pistole - celkem 72 kusů.  Dále občané odevzdali 44 dlouhých kulových zbraní (kulovnice, brokovnice a pušky). Mezi odevzdanými exempláři se ale sešlo i 12 kulometů a 6 samopalů. Do celkového počtu odevzdaných zbraní patří ještě perkusní revolvery a revolvery, oba tyto typy byly odevzdány po dvou kusech.
Doposud byly balistickým expertízám podrobeny tři čtvrtiny zbraní, odevzdaných na Rychnovsku. Ani u jednoho exempláře zatím nebyla prokázána spojitost se spácháním trestné činnosti či přestupku.
Odevzdané zbraně si většina občanů ponechá - to znamená, že vlastníci, kteří mají zbrojní průkaz zažádají o vydání patřičných dokladů  – průkaz zbraně. Vlastníci zbraně, kteří nemají zbrojní průkaz, mohou využít i dalších možností, jak se zbraní naložit  - převést ji na jinou oprávněnou osobu, mající zbrojní průkaz nebo ji předat  podnikateli v oboru zbraně a střeliva k prodeji, zažádat o zničení nebo znehodnocení zbraně anebo zažádat o vydání zbrojního průkazu a následně si sámi zbraň zaregistrovat. Zničení zbraně je konečné, znehodnocená zbraň může majiteli v budoucnu viset třeba v obývacím pokoji na stěně.
Všechny zbraně, které byly na Rychnovsku v rámci letošní amnestie odevzdány, pocházejí z období od první světové války po 50. léta - žádné novější kusy zaevidovány nebyly. Mezi raritní rychnovské kusy patří kulomety z 1. a 2. světové války a samopal MP 18 - 1. sériově vyráběný samopal v Německu.
Nejvíc zbraní donesli občané hned na počátku vyhlášené amnestie  - v únoru a březnu ( kolem 30 kusů). Zajímavostí je, že 26 zbraní odevzdali lidé i v posledním měsíci amnestie  - v červenci a z toho 11 zbraní přinesli občané na oddělení policie v Dobrušce (1), Opočně (1) a Rychnově nad Kněžnou (9) poslední den amnestie - v pátek 31. července. 
Fotogalerie

npor. Petr Kopecký
vedoucí Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Rychnov nad Kněžnou
odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
Krajského ředitelství policie Východočeského kraje


 

vytisknout  e-mailem