Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence rekreačních objektů

KRAJ - Máte před zimou zabezpečenou chatu? 

V souvislosti s nadcházejícím obdobím, kdy můžeme díky podzimním dnům očekávat příchod chladnějšího počasí a přípravu přírody na zimu, přichází i čas pro chataře a chalupáře. Kromě běžných činností, týkajících se úklidu a práce na zahradách, je toto období spojováno i s nezbytným zazimováním zmíněných rekreačních objektů. Lidé, kteří tato místa na zimu dlouhodobě opouštějí a vrací se zpět až s teplým počasím, by však neměli zapomínat na některá rizika. Patří mezi ně i tzv. nezvaní návštěvníci, které prázdné objekty doslova lákají a jsou pro ně snadnou příležitostí, jak si tzv. „přilepšit“. Pachatelé této trestné činnosti totiž většinou počítají s tím, že taková obydlí bývají nejen dlouhodobě bez dozoru, ale i nedostatečně zabezpečená. Každý z nás však může tomuto riziku úspěšně předejít nebo alespoň minimalizovat výši případné škody, když bude dodržovat základní jednoduchá pravidla (viz. letáky v příloze).  ochrana rekreačních objektů leták.jpg

Ze zdejších statistických výstupů Policie ČR lze konstatovat, že od ledna do září 2018 vyšetřovali policisté v Královéhradeckém kraji celkem 15 případů krádeží vloupáním  do rekreačních chat. Za stejné období loňského roku to bylo 37 vloupání. I když počet těchto případů v letošním roce klesl, policisté i přesto nabádají k obezřetnosti. Podle kriminalistů, věnujících se této problematice, stále platí, aby lidé  nepodceňovali vhodné zabezpečení objektů a rovněž aby v dlouhodobě opuštěných obydlích neponechávali cenné věci. Rovněž nabádají k větší všímavosti spoluobčanů, ať už k pohybu podezřelých osob nebo k vozidlům.

Případy z nedávné doby:

Hradečtí policisté sdělili koncem září dvaadvacetiletému muži z Chlumce nad Cidlinou ve zkráceném přípravném řízení podezření z porušování domovní svobody a z krádeže. Podle zjištění dne 3. září 2018 v podvečer vnikl v Chlumci nad Cidlinou na pozemek s chatkou, u které překonal vstupní dveře. Uvnitř se posilnil griotkou a po svém odchodu snědl na zahradě navíc několik rajčat. Majiteli však poškozením dveří a zárubní způsobil celkovou škodu přesahující 3 tisíce korun. Tohoto jednání se navíc dopustil i přesto, že byl  v minulosti za obdobou trestnou činnost odsouzen.

K dalšímu případu vloupání do rekreačního objektu došlo začátkem října 2018 na Českoskalicku. Dosud neznámý pachatel zde vnikl oknem do chalupy, odkud zmizelo majiteli různé nářadí i s příslušenstvím, dále starožitný kolovrat a zahradní hadice. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na téměř 8 tisíc korun. Policisté po tomto pachateli pátrají. 

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 1. 11. 2018
 

Odkazy do noveho okna

ochrana rekreačních objektů leták

ochrana rekreačních objektů leták 

Detailní náhled

ochrana rekreačních objektů leták1

ochrana rekreačních objektů leták1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem