Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cizinecká policie rozšiřuje systém biometrické hraniční kontroly

Projekt "Posílení systému automatizované kontroly e-Pasu na mezinárodních letištích (e-Gate)" financovaný Norskými fondy 

V roce 2014 padělalo nebo zneužilo cestovní doklad při hraniční kontrole téměř 11 tis osob (zdroj evropská agentura Frontex, pro srovnání v roce 2013 to bylo 9 800 případů). Pokusy o nelegální překročení hranic, kdy je zneužita podoba oprávněného držitele cestovního dokladu nebo je cestovní doklad padělán, jsou jedním z největších současných rizik při ochraně vnějších hranic České republiky. Čelit tomuto negativnímu trendu by měla pomoci realizace projektu Policie České republiky Ředitelství služby cizinecké policie. Tento projekt, který bude realizovaný v roce 2015 a 2016, spočívá ve významném rozšíření a modernizaci automatizované biometrické kontroly (eGate) na mezinárodním hraničním přechodu Praha Ruzyně a zavedení moderních zařízení pro čtení cestovních dokladů.

Tři biometrické brány systému eGate jsou již od konce roku 2011 úspěšně provozovány v příletové hale Letiště Václava Havla v Praze a měsíčně je v průměru využije 40 tis cestujících. Systém však již kapacitně nedostačuje zvyšující se oblibě jeho využívání a navíc nové technologie nabízejí vyšší standard bezpečnosti. Z těchto důvodů projekt zahrnuje renovaci stávajících systému, rozšíření systému o 7 nových bran s rozšířením i do odletové haly. Druhá část projektu zahrnuje vybavení odbavovacích stanovišť hraniční kontroly na veřejných mezinárodních letištích moderními celostránkovými čtečkami cestovních dokladů. Tyto čtečky umožní vyhodnotit vybrané optické zabezpečení cestovního dokladu ve třech spektrech světla vůči rozsáhlé databázi dokladů a dále vyčíst a ověřit pravost elektronické části dokladu.

Projekt "Posílení systému automatizované kontroly e-Pasu na mezinárodních letištích (e-Gate)" je spolufinancován z Norských fondů 2009-2014, Program CZ14 - Spolupráce v rámci Schengenu a boj proti přeshraniční a organizované trestné činnosti, včetně nezákonného obchodování s lidmi a migraci zločineckých skupin (http://www.eeagrants.cz).

plk. Mgr. Kateřina Rendlová
Ředitelství služby cizinecké policie

20. 2. 2015

vytisknout  e-mailem