Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Cizinec zaměňoval čárové kódy na zboží

KRÁLOVÉHRADECKO - Skončil v policejní cele  

Obvinění z přečinu podvodu, spáchaným ve spolupachatelství, si včera od policistů vyslechl 58letý cizinec. Muži zákona mu kladou za vinu, že v době od října 2015 do února 2016  celkem v pěti případech zaměňoval v různých obchodních domech v Hradci Králové, v Liberci a v Pardubicích čárové kódy na zboží s úmyslem získat majetkový prospěch ponížením jejich skutečné ceny. Takto označené zboží poté naložil do nákupního košíku a projel pokladnou bez zaplacení. Tímto způsobem si zakoupil například ovládání vrat, senzorový zářič, křovinořez nebo  kávovar. Není vyloučeno, že se uvedeného jednání dopouštěl ještě z dalšími osobami.

Na podezřelého muže upozornila policii tuto středu (dne 10. února 2016) ostraha jednoho obchodního domu v Pardubicích poté, co zdejší obsluha na pokladně pojala při placení zboží oprávněné podezření, že není něco v pořádku. Cizinec si chtěl tentokrát koupit kromě několika reflektorů i elektrická krbová kamna, na kterých předem však „poupravil“ cenu z původní částky 4.190 korun na částku 499 korun. V případě, že by si pokladní ničeho nevšimla, zaplatil by za zboží v celkové hodnotě 12.540 korun pouze částku 975 korun. Skončil však naštěstí v rukou policie. Při provedené dechové zkoušce nadýchal více jak 3 promile alkoholu v dechu, proto byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici.

Škoda, kterou stačil cizinec tímto jednáním způsobit, byla celkově vyčíslena na téměř 70 tisíc korun. Policisté k jeho osobě následně zjistili, že se jedná o nezaměstnaného muže, pravidelně konzumujícího alkohol, v minulosti několikrát trestaného za obdobnou trestnou činnost v Polsku. K činu se přiznal. Policisté podali podnět k podání návrhu na vazební stíhání obviněného. Za podvody mu hrozí až 5letý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 12. 2. 2016 v 11:30

vytisknout  e-mailem