Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinec si ovládáním vypínal tachograf

KRAJ VYSOČINA: Policisté rozhodli za porušení zákona o uložení kauce 100 000 korun  

Policisté z dopravního inspektorátu Pelhřimov prováděli v pátek 6. listopadu odpoledne kontrolu kamionové dopravy na silnici I/34 u obce Záhoří. Krátce po půl čtvrté odpoledne zastavili a kontrolovali nákladní automobil značky DAF se slovenskou registrační značkou. Policisté vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu kontrolovaného vozidla. Vozidlo řídil jednatřicetiletý cizinec – státní příslušník Slovenské republiky.

Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Kontrolou nákladního vozidla a kontrolou záznamové karty ale policisté zjistili porušení.  Policista společně s pracovníkem z centra služeb pro silniční dopravu při kontrole v kabině našli ve vozidle dálkový ovladač od zařízení, které vypíná tachograf. Při další kontrole ve vozidle - po demontáži tachografu - našli i samotné zařízení, které vyřazuje z funkce tachograf. V tu chvíli bylo jasné, že řidič během jízdy používal zařízení, které vypíná záznamový tachograf. Řidiči policisté uložili kauci, a to ve výši 100 000 korun. Jízdní soupravu na místě zajistili technickým prostředkem – botičkou -  k zabránění proti odjezdu. Po složení kauce, kterou v sobotu 8. listopadu řidič uhradil na dopravním inspektorátu v Pelhřimově, byla jízdní souprava uvolněna a technický prostředek policisté odstranili. Policisté také na místě zajistili zařízení, které sloužilo k manipulaci se záznamovým zařízením.

Řidič policistům uvedl, že v pátek 6. listopadu nakládal zboží v Německu a kolem půl desáté dopoledne vyjel na cestu směrem na Českou republiku.  Při příjezdu do České republiky vedl řádně záznam jízdy, ale za Pelhřimovem údajně nevěděl, kde provede řádný odpočinek, tak použil zařízení pro vyřazení záznamu tachografu.  Toto zařízení již bylo nainstalováno na vozidle, řidič věděl, na jakém principu zařízení funguje a podle svých slov jej už dříve několikrát použil. Případ policisté zadokumentovali a oznámí jej příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v letošním roce zkontrolovali 3 402 vozidel a jejich řidičů v oblasti dodržování sociálních předpisů v dopravě. Ve 344 případech bylo zjištěno porušení těchto předpisů a ve 199 případech byla řidiči vozidla uložena kauce dle zákona o silniční dopravě. Celková částka uložených kaucí činí k dnešnímu dni 3 697 000 korun. Oproti roku 2014 se do současné doby jedná o zvýšení počtu zjištěných porušení o 43 a nárůst uložených kaucí o 85 v celkové částce 1 464 000 korun.

Na kontroly kamionové dopravy se budou dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřovat v rámci běžného výkonu služby i v nadcházejícím období.

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

9. listopad 2015

vytisknout  e-mailem