Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cizinec si chtěl koupit zkoušku z českého jazyka

LIBEREC - Pro udělení trvalého pobytu cizincům v České republice je nutné úspěšně absolvovat jazykovou zkoušku z českého jazyka. Na Obchodní akademii a jazykové škole v Liberci se jí snažil 27letý cizinec získat za úplatu, aniž by ji fyzicky absolvoval. 

Policistům z Odboru cizinecké policie v Liberci se v těchto dnech podařilo objasnit případ podplácení, kterého se dopustil během měsíce listopadu letošního roku 27letý cizinec, v současné době žijící v Praze.

Na Obchodní akademii a jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky v Liberci, ulici Šamánkova požádal zástupkyni ředitele školy, aby mu pomohla se získáním certifikátu o absolvování jazykové zkoušky z českého jazyka. Tento certifikát potřebují cizinci v České republice k tomu, aby mohli získat trvalý pobyt na území naší republiky. Sedmadvacetiletý cizinec sliboval zástupkyni ředitele školy finanční odměnu v nezjištěné výši za to, že mu bude vydán certifikát o úspěšném absolvování zkoušky, aniž by ji vůbec fyzicky vykonal. Kromě toho, že se tímto způsobem snažil získat uvedený certifikát pro sebe, snažil se jej za slíbenou úplatu v nezjištěné výši získat také pro své známé.

Provedeným šetřením na uvedené škole policisté dále zjistili, že tento cizinec se již na konci září dožadoval úspěšného absolvování jazykové zkoušky. Po asistentce školy požadoval vysvětlení, proč zkoušky neudělal a předal ji své telefonní číslo s tím, aby vše dala do pořádku. Z charakteru rozhovoru nabyla asistentka dojmu, že muž chtěl získat certifikát o vykonání jazykové zkoušky, aniž by ji fyzicky absolvoval.

Policisté 27letému cizinci již ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu "Podplácení", za který mu hrozí až šestiletý trest odnětí svobody.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
23. prosince 2013

vytisknout  e-mailem