Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizinec okradl důvěřivého cizince

KRAJ VYSOČINA: Dva dny od zadržení stanul muž před soudem 

Vynikající práci odvedli policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, kteří objasnili případ přečinu podvodu, který se stal na Vysočině koncem února letošního roku. V sobotu 23. dubna odpoledne zadrželi šestatřicetiletého cizince, který byl důvodně podezřelý ze spáchání tohoto skutku. V neděli 24. dubna ve zkráceném přípravném řízení sdělili muži  podezření z tohoto činu a v pondělí muž putoval před okresní soud ve Žďáře nad Sázavou,  který mu uložil trest náhradu škody a zákaz pobytu na území České republiky v délce pěti let.

Případ začal pro policisty začátkem března letošního roku, kdy se na policisty územního odboru Nový Jičín obrátil manažer jednoho z tamních hotelů a oznámil, že jeden z ubytovaných cizinců se stal v České republice zřejmě obětí podvodu. Policisté, kteří se začali věcí zabývat, zjistili, že jednapadesátiletý státní příslušník Německa projížděl 29. února z Německa po dálnici D1 od Prahy na Brno. Někde v úseku u Devíti křížů za ním jelo osobní vozidlo Audi A6, které na něho blikalo světly, z toho důvodu zastavil. Vozidlo Audi zastavilo také a jeho řidič požádal o pomoc s tím, že byl okraden a že potřebuje půjčit peníze na pohonné hmoty.

Oba muži se tedy domluvili, že zajedou k čerpací stanici u Devíti křížů, kde se domluví na dalším postupu. Údajně okradený muž se představil jako Ahmed Mustafa a uvedl, že žije v Německu. Znovu popsal, že byl okraden o peníze, doklady a platební kartu, proto naléhavě potřebuje půjčit na benzín a ještě potřebuje půjčit zhruba 500 euro. Důvěřivý Němec jeho historce uvěřil a slíbil mu pomoc. Poslal ho tedy, aby si do svého vozidla natankoval potřebný objem pohonných hmot, že je za něho uhradí. Pohonné hmoty si  muž  natankoval do osobního vozidla Audi A6 s německou registrační značkou.  Ochotný cizinec  vybral z bankomatu v prostorách občerstvení na dálničním odpočívadle peníze ve výši 16 000 korun a předal je údajnému okradenému.  Ten mu dal svoji vizitku a do zástavy přidal dva pánské prsteny a jeden pánský náramek žluté barvy vyrobené z mosazi. Tyto šperky byly ale bezcenné a jak se později ukázalo, měly hodnotu zhruba 400 korun. Oba muži se domluvili, že půjčené peníze budou vráceny během týdne, kdy se bude Ahmed Mustafa vracet zpět do Německa.  Pro účel vrácení peněz si podvodník  poznamenal číslo účtu, na které peníze poukáže.  Pak prý se domluví, jakým způsobem se mu vrátí zpátky zlato dané do zástavy. Němec si poznamenal německou registrační značku vozidla a oba z místa odjeli.

Po pár dnech, když žádné peníze na účet nedorazily, zkoušel Němec zadat do internetového vyhledavače jméno z vizitky a zjistil, že stejných jmen osob žijících ve východní části Německa se objevuje několik desítek a dokonce objevil na internetu i stejnou vizitku, kterou od muže dostal. Proto pojal podezření, že byl podveden a věc oznámil policistům.

Případ si k dalšímu prověřování převzali policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, kteří vyhodnotili především dostupné kamerové záběry s cílem zjistit podobu podezřelého muže a zmapovat jeho pohyb na dálničním odpočívadle v den, kdy mělo k podvodu dojít. Zjišťovali také údaje k vozidlu Audi A6 a jeho majiteli. Od samého začátku bylo zřejmé, že muž použil falešné jméno.

V sobotu 23. dubna kolem půl druhé odpoledne v rámci běžného výkonu služby kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov v součinnosti s policisty dálničního oddělení Bernartice na 75. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno osobní vozidlo Mercedes Benz s rumunskou registrační značkou. Policisté provedli kontrolu vozidla a zjistili, že vozidlo řídí jednatřicetiletý státní příslušník Rumunska, který pozbyl právo řídit motorová vozidla na území České republiky z důvodu dosažení dvanácti bodů v bodovém hodnocení řidičů na území Česka.  Jeho jednání proto policisté zadokumentovali jako přestupek a odevzdají jej k vyřízení do správního řízení. Protože existuje důvodné podezření, že by se cizinec mohl správnímu řízení v České republice vyhýbat, uložili mu kauci ve výši 15 000 korun, kterou na místě zaplatil.

Ve vozidle jako spolujezdec cestoval šestatřicetiletý státní příslušník Rumunska. Policisté na základě ověření jeho totožnosti, jeho popisu a dalších skutečností velmi rychle zjistili, že jde o muže, jehož možnou trestnou činnost prověřují. Proto cizince s předchozím souhlasem státního zástupce zadrželi a umístili ho do policejní cely. S cizincem začali provádět nezbytné úkony trestního řízení, včetně jeho výslechu jako podezřelého ze spáchání přečinu podvodu. Muž se ke svému jednání doznal. Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově věc řešili ve zkráceném přípravném řízení a muži sdělili podezření z přečinu podvodu. Státní zástupce okresního státního zastupitelství ve Žďáru nad Sázavou podal v souladu s příslušným ustanovením trestního řádu návrh na potrestání podezřelého cizince, který poté putoval před soud, kde proběhlo v pondělí 25. dubna ve věci hlavní líčení.

Cizinec před soudem uvedl, že svého jednání lituje a že se za své jednání omlouvá. Poškozenému hodlá uhradit způsobenou škodu, kterou mu jednáním způsobil.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

27. duben 2016

 

vytisknout  e-mailem